První dělení peněz má za sebou Místní akční skupina Královédvorsko. Podpořené akce nabídnou veřejnosti sportovní, kulturní a společenské akce.

Navýšili výši dotací

O peníze se ucházelo šestnáct projektů, což pracovníky MAS potěšilo. Jednalo se o vůbec první dělení financí, které může ukázat výhody členství v akční skupině. „Na základě naší žádosti rozhodli zástupci výboru MAS o navýšení ohlášené částky tréninkové výzvy," sdělil Jan Holan, projektový manažér Královédvorska.

Rozdělovalo se tak padesát tisíc korun. Veřejnou prezentaci využilo pět žadatelů, kteří tak měli možnost vysvětlil hodnotící komisi, čím je právě ta jejich akce přínosem pro širokou veřejnost. Komise, složená ze členů MAS a zvolená na valném shromáždění, se nakonec rozhodla podpořit všechny žadatele. Na zajímavé akce se tak mohou těšit občané ze Dvora Králové, Mostku, Dolní Brusnice a Bílé Třemešné.

„Ne všichni žadatelé dostali plnou výši svého požadavku," doplnila Lenka Křížová, manažérka MAS. Pouze trojice projektů dosáhla plný počet bodů. Ostatní se tak musí spokojit s tři čtvrtě nebo polovinou částky. Mezi akcemi jsou ty, které mají už tradici, jako celostátní výtvarná soutěž Zvíře není věc, tak i novinky, třeba Mostek Teátr.

Na tanečníka Nobra

„Děkujeme za podporu. Peníze půjdou na projekt taneční workshop s brazilským tanečníkem Nobrem a soutěž ve street a break dance," řekla Lucie Sýkorová z taneční skupiny Attitude. Akce se bude konat 1. března v sálech na Zálabí a Slovanech ve Dvoře Králové.

Dalším z úspěšných žadatelů je Hotel Pod Zvičinou. Ten připravuje Vítání jara v Pokrkonoší. Uspěl i královédvorský Sokol. „Dotace je určena na Dětské šibřinky. Letos je budeme pořádat ve stylu divokého Západu," informovala Pavlína Špatenková, jedna z organizátorů akce.

Mezi soukromými osobami byla jediná žadatelka, která připravuje na únor do Hankova domu velkou přehlídku všeho, co souvisí se svatbou, od líčení až po svatební šaty. „Místní akční skupiny fungují takřka v celé České republice již 6 až 8 let. V západní Evropě dokonce desítky let. Jedná se o základní a vyzkoušenou cestu, jak „přibrzdit" stále se zvětšující rozdíly mezi velkými městskými aglomeracemi a venkovskými oblastmi. Proto je velmi smutné, že Královédvorsko bylo donedávna bílým flekem na mapě. Jedním z mála míst ČR, kde ještě MAS nefungovala," vysvětlil Jan Holan, manažér MAS Královédvorsko.

Zatímco například v Jestřebích horách už rozdělují podstatně větší částky a podporují rozsáhlé projekty, pro Královédvorsko, které vzniklo teprve před půl rokem, to byla první větší zkouška.

V současné době obě akční skupiny začaly spolupracovat na projektu Obce sobě, který podporuje především oblasti školství, odpadového hospodářství a sociálních služeb. „Nositelem projektu je obec Vítězná," uvedla Kateřina Valdová z Jestřebích hor.

Kdo také získal dotace z MAS:

• Angeles Dance Group – Květinová party aneb záplava květů všude, všem
• Český svaz chovatelů Žireč – Stolní bodování králíků, drůbeže
• TJ Jiska Dolní Brusnice – Dětský karneval
• Volejbalový klub Dvůr Králové – Královédvorský volejbalový den
• Klub kaktusářů Dvůr Králové – Přednáška – Omán, Jemen-Sokotra
• DDM Jednička Dvůr Králové – Karnevalový rej masek
• Fotbalový klub Mostek – Pálení čarodějnic
• Blanka Šormová – Svatební expo 2014 v Hankově domě
• Základní škola Bílá Třemešná- Beseda se spisovatelem
Celkem se žadatelé ucházeli o 68 323 Kč.
K dispozici bylo 50 000 Kč.
Rozděleno bylo 49 526 Kč.