Žádané jsou ale i další produkty. Ne každý, kdo se vydává na výlet za nákupem, tuší, že i dovoz běžných věcí má své limity.

„Pokud celníci zastaví automobil a zjistí, že je vezeno větší množství vybraných výrobků bez dokladu o zdanění, zboží zabaví a vyzvou majitele, aby tento doklad o zaplacení daně do stanoveného termínu dodal. Neučiní-li tak, palivo propadne ve prospěch státu a majitel bude povinen spotřební daň doplatit,“ vysvětlil Jiří Nejedlý, tiskový mluvčí Celního ředitelství v Ústí nad Labem.

Benzín jen do kanystru

Podle celní správy je nyní běžné dovážet různé výrobky s obsahem tisíc a více litrů, a to hlavně z Polska nebo Německa. Problém můžete mít už jen při nákupu benzínu. Chcete v Polsku při nákupu benzínu ušetřit tisíc korun? Bezpochyby můžou nastat komplikace. Úspora tisícikoruny odpovídá zhruba dvěma stům litrů benzínu. „Chceme upozornit veřejnost, že v rámci Evropské unie je možné do České republiky přivézt bez dokladu o zdanění jen palivo, které máte v pevné nádrži automobilu a maximálně jen dalších dvacet litrů pohonných hmot v kanystru,“ dodal závěrem Jiří Nejedlý. Nákup v zahraničí se vám tak může rychle prodražit.

Cigarety, doutníky, pivo…

Podobně draze vás může vyjít i nákup alkoholu. Limitům podléhá jak pivo, tak třeba víno či sekty. Ze zemí Evropské unie můžete bez zdanění přivézt 110 litrů piva, 90 litrů vína nebo 60 litrů šumivých vín.

Na své si nepřijdou ani kuřáci. U cigaret je limit nastaven na 800 kusů.