„Vzácnou sazeničku dostala naše babička, Marie Patřičná z Václaví jako dárek od tamního hajného, protože chodila s ženskými sázet lesní stromky v okolí Rovenska pod Troskami. Náš otec pak malý stromek zasadil v rohu zahrádky krátce po koupi rodinné vilky, kam jsme se přestěhovali," řekla tento týden pro Deník jeho dcera, Marta Žáková-Sedláčková. Podle ní okrasný jehličnan velmi dobře rostl, protože měl především dostatek vláhy.

„Nejvíce přirostl v posledních třech letech, když jsme vedle něj vykopali starou túji. Ani jsme se nenadáli a byl rázem větší než náš dům," dodala. Zaměstnanci odboru ochrany životního prostředí nabídku Sedláčkových uvítali. „Jednak letos jeho majitelé přišli první, a strom se nám líbil, protože je velmi pěkně rostlý, souměrný, bohatě ovětvený a hlavně je k němu velmi dobrý přístup, to kvůli odřezu a následné manipulaci, potřebné k naložení a odvozu," vysvětlila nám Ludmila Fejfarová z OŽP. Ta současně konstatovala, že je rozumné, pokud se majitelé podobných dřevin pro takový krok rozhodnou včas, protože v dalších letech by takový strom mohl ohrožovat nejen jejich nemovitost, ale i chodce na přilehlém chodníku.

„Podle výšky, tloušťky kmenu a celkové mohutnosti jsem usuzovala na mnohem větší stáří, ale pak jsem si uvědomila, že tento strom měl opravdu mnohem lepší podmínky, než ty, které obvykle rostou volně na pískách," vysvětlila nám Ludmila Fejfarová. Zdejší jedle karpatská, která má obvod kmene 117 cm, je téměř 18 m vysoká a její cesta na náměstí, vzdálené asi 800 metrů bude z dopravního hlediska poměrně jednoduchá. Nicméně k jejímu pokácení ale musí dát OŽP oficiální povolení. Ta turnovská se po nutných formalitách už v těchto dnech přestěhuje na náměstí, kde bude po ozdobení prvně rozsvícena v neděli 30. listopadu v 16.30 hodin. Malou předvánoční slavnost tu tradičně doplní bohatý kulturní program.

Jedle karpatská bude v Turnově

Otakar Grund