Mezi dvaceti tuzemskými městy, které se ve čtvrtek připojí k benefiční akci Noc venku, nebude opět chybět ani Dvůr Králové nad Labem. Lidé si poslechnou řadu přednášek, vyzkouší si i několik atraktivních doprovodných aktivit.

„Jde o celorepublikovou akci na podporu osob bez domova. Má tři cíle, první je diskuse s veřejností, která má bořit mýty a předsudky o lidech bez domova. Druhým je fakt, že se jako vstupné vyberou trvanlivé potraviny a třetí smysl akce je v tom, že si lidé sami vyzkouší, jaké je to spát venku. Navíc když pak ráno mají vstát a normálně fungovat v práci nebo ve škole," vysvětluje Marcela Hauke, ředitelka Pečovatelské služby Dvora Králové nad Labem, která je jedním z hlavním pořadatelů.

Letošní program, který startuje v 18 hodin je opět situován do prostorů Hankova domu. Prolínat se však letos bude intenzivněji také s venkovním stanem. V něm si lidé díky speciálním brýlím vyzkouší třeba to, jak vnímá člověk svět pod vlivem drog, alkoholu nebo jak se cítí člověk se schizofrenií. Hlavním zážitkem je ale pochopitelně přenocování přímo na náměstí V. Hanky pod otevřeným nebem.

„Z programu v Hankově domě se určitě můžeme těšit na zajímavá vystoupení. Úplnou novinkou bude třeba povídání Petra Hirsche o poutnictví, doporučila bych i vstup Regionálního institutu ambulantních psychosociálních služeb (RIAPS) z Trutnova. Ti svůj příspěvek předvedou jako rozhovor s klienty," doporučila Marcela Hauke.

Jak už ředitelka zmínila, smyslem akce je také potravinová pomoc. Jako vstupné totiž lidé mohou věnovat na podporu bezdomovectví trvanlivé potraviny. „Vloni jsme vybrali zhruba 1600 kusů potravin. V kombinaci s dalšími potravinami, které se nám dostávají, to stačilo téměř na celý rok. Šetříme s nimi a rozdělujeme těm, kdo jídlo opravdu potřebují. Snažíme se lidi motivovat, než jim jídlo poskytneme," sdělila před čtvrteční akcí Marcela Hauke.

Azylovým domem prošla za pět let stovka lidí

Přijít o střechu nad hlavou není tak složité, jak by si člověk mohl představovat. Stačí třeba jedna neuhrazená splátka a kdokoliv se může dostat do nekončící spirály dluhů. „Za každým, kdo k nám přišel, je vlastní příběh," říká Marcela Hauke, ředitelka královédvorské pečovatelské služby. Ta už od roku 2011 provozuje azylový dům i noclehárnu. „Azylovým domem od té doby prošla už stovka lidí, to číslo se mi zdá neuvěřitelné. Padesát procent klientů se nám už ale podařilo vrátit zpět nebo jsme alespoň přispěli k tomu, aby svou situace vyřešili," nabízí zajímavá čísla Marcela Hauke. Úřadem práce registrovaných bezdomovců je ve Dvoře Králové v současné době čtrnáct. „V regionu Královédvorska je lidí bez domova asi 25. To je oficiální číslo, ze statistik, které si vede Úřad práce. Ono je ale také hodně lidí, kteří žijí například u přátel, po ubytovnách a podobě. I ti ale v podstatě mají status bezdomovce," objasňuje Marcela Hauke.