„V Lomnici není mnoho pracovních příležitostí, byť nezaměstnanost u nás je velmi nízká a srovnatelná s většími městy jako je Jičín či Turnov. Bohužel žádného nového velkého zaměstnavatele sem nedostaneme, protože každý uvažuje tak, že není důvod rozjíždět fabriku u nás, když to může udělat třeba v Jičíně, který je mnohem lépe dopravně dostupný.

Proto jsme se rozhodli spíše soustředit na turismus, který je taky průmyslem a doufáme, že stezka nám pomůže lépe představit Lomnici a památky, kterých je tu nespočet," vysvětlil jeden z důvodů vybudování stezky místostarosta Zdeněk Rajm.

DESET ZASTAVENÍ

Stezka má celkem deset zastavení. Jedná se o informační tabule, které jsou rozmístěny po celém městě. Na nich se může zájemce seznámit nejen s bohatou historií, ale i současností vybraných atraktivních lokalit. 

„Naše město, myslím si jako jediné v republice, má jak městskou památkovou zónu, tak vesnickou památkovou rezervaci. Chtěli jsme tedy město nějakým způsobem oživit," uvádí lomnický místostarosta Zdeněk Rajm.

Turista si dříve mohl po příjezdu do Lomnice připadat tak trochu ztracený. Naučná stezka by mu měla ale pomoci se lépe a rychleji zorientovat. „Pro mě bylo v uvozovkách odstrašujícím případem Karlovské náměstí, které je součástí zmíněné přírodní památkové rezervace u nás ve městě. Ukazatele sem turistu dovedou, ale co dál?" zamýšlí se místostarosta Zdeněk Rajm nad významem stezky a dodává:

„Chtěli jsme, aby když sem turista přijde, měl možnost si přečíst a dozvědět se tak, kde se vlastně nachází a co je na tom místě zajímavé. Když jsme se zamýšleli nad tím, jak zajímavá místa poutavě představit, napadla nás právě naučná stezka městem." Ta je vybudována tak, aby byla přístupná všem bez rozdílu věku, a zastupitelé nezapomněli ani na občany s tělesným handicapem. „Stezka nevede náročným terénem a její součástí jsou i lavičky pro odpočinek. Vítaní jsou tedy opravdu všichni, senioři, maminky s kočárky, skupiny i jednotlivci," zve zvědavce na prohlídku Rajm.

Centrální tabule s informačním panelem je umístěna v samotném centru Lomnice a její součástí je unikátní malovaná mapa města.

NĚCO NAVÍC

Jednotlivé tabule ale obsahují i něco navíc. Každá totiž informuje nejen o místě, na kterém se nacházíte, ale také obsahuje text, který se věnuje danému tématu. „To znamená, že například text u divadla pojednává nejen o budově samotné, ale také o kultuře obecně," vysvětluje Rajm. Nechybí ani množství fotografií nebo výsek vykreslené mapy.

Tak trochu netypickým prvkem je i text Braillovým písmem a tak zvaný QR kód. „Braillovým písmem je vždy napsán název zastavení. QR kód si nevidomý může načíst do mobilního telefonu a díky němu se mu spustí zvukový záznam," představuje vychytávku informačních tabulí Rajm.

V Lomnici ale mysleli i na lidi, kteří nemají „chytrý telefon", který je k načtení QR kódu potřeba. „Pokud někdo tento mobil nevlastní, může se zastavit v informačním středisku, kde je za menší poplatek k zapůjčení jeden ze tří tabletů," doplnil Rajm.

MALÍ TURISTÉ

Součástí projektu jsou i web a informační materiály, které lze bezplatně získat v informačním centru.
V projektu se ale nezapomnělo ani na nejmenší návštěvníky, pro které je připraveno malé překvapení.

„Součástí informačního materiálu je pracovní list pro děti. Na každé tabuli je část reliéfu pro takzvanou frotáž neboli přenesení reliéfní struktury na papír. Děti tedy na dané místo na pracovním listě reliéf pomocí tužky přenesou. Když obejdou všechna zastavení, získají obrázek," představuje dětskou hru Zdeněk Rajm.

FINANCOVÁNÍ

Projekt byl z padesáti procent financován dotace z ministerstva pro místní rozvoj z programu Cestování dostupné všem. Akce vyšla celkem na čtyři sta sedmdesát tisíc korun.