V podkrkonošském Trutnově se letos dožily stejného věku, 105 let, i dvě ženy. Kateřina Růžičková 2. března a Jaroslava Jurschinová 7. dubna. Město má ještě tři seniory, kterým se život přehoupl přes stovku. Sofii Papasové bylo 9. března 103 let, Marii Vápeníkové 17. ledna 101 let a rovnou stovku oslavila 26. června Ludmila Jakoubková.

„Všichni nejstarší občané stále dobře komunikují s rodinami, kromě jedné ženy, která bydlí v domově důchodců, všichni žijí právě ve svých rodinách. Trutnovské životní prostředí je zdravé, někteří též říkají, že receptem na dlouhověkost je v mládí sportovat, nepít, nekouřit a nefetovat,“ připomněla členka Komise pro občanské záležitosti Hana Jůzlová. Jubilant se rozhodl oslavit své krásné narozeniny tradičně na Dvoračce pouze v rodinném kruhu, bez účasti oficiálních gratulantů a médií.

Trutnov zatím odložil opravu mostu v Dolním Starém Městě.
Rekonstrukci mostu v Dolním Starém Městě odložili

Oslavenec z Trutnova, Jiří Vysoudil, který se zítřejším datem stává nejstarším mužem České republiky, se narodil 8. srpna roku 1912. Zažil císaře pána, pamatuje první republiku, protektorát, čtyřicet let socialismu a jak se také každý rok o něm připomíná, zúčastnil se tří sokolských sletů.

V domě, který v Trutnově obývá, bydlí už od války. Život zasvětil železnici, kde pracoval 42 let. Má rád zahrádku, květiny a mnoho let byly jeho koníčkem včely. Pracoval v Liberci, Rumburku a v roce 1945 odešel s rodinou do Trutnova. Se svou dnes již nežijící manželkou má tři děti – dva syny a dceru. Může se například pochlubit také o sto let mladším pravnukem Radkem. Recept na dlouhověkost Jiří Vysoudil nemá. Avšak podobně jako další lidé, kteří se dožili též vysokého věku, na první místa řadí veselou mysl a dobré geny po předcích. Jubilant nikdy nepil, nekouřil a sportoval. Hrál volejbal, dělal atletiku a chodil od dětství do Sokola.

Trutnov je na dlouhověkost v Královéhradeckém kraji favoritem. Kromě Jiřího Vysoudila je letos 105 let Kateřině Růžičkové a Jaroslavě Jurschinové.

První jmenovaná jubilantka proslula větou, která se s ní vždy o narozeninách již pojí: „Nepiju, nekouřím, nefetuji.“ Letos novinářům přiznala, že má stále ráda k jídlu guláš a miluje klobásky. Pořád se udržuje v dobré kondici. „Jen špatně slyším, musíte na mě křičet. A šmajdám na obě nohy,“ práskla hned na sebe.

Přesto bez zaváhání odrecitovala text, který před bezmála sto lety povídala Masarykovi. „Jó, básničky. To bylo moje,“ prozradila. „Byla jsem mrňavá, tak pan prezident se nade mnou naklonil a já jsem odříkala text,“ zavzpomínala na setkání s prvním československým prezidentem. Denní režim má pečlivě naplánovaný. „Ráno vstanu, pak musím chodit, to mě doma kontrolují. Potom si čtu, musím povinně jíst, cvičit a zase si jdu číst,“ popsala s úsměvem v březnu denní harmonogram.

Dlouhověkost na Královéhradecku:

V celém Královéhradeckém kraji žije třicet obyvatel, kterým je sto a více let.

V této statistice jsou pouze čtyři muži, (ve věku 100, 102, 103 let). Právě dnes 105 letý Jiří Vysoudil z Trutnova je zároveň nejstarším mužem v České republice.

100 je na Královéhradecku dvanácti ženám, 101 let je pěti ženám, 102 let je čtyřem ženám, 103 let také čtyřem ženám a 104 let dvěma ženám a 105 let třem ženám.

Údaje jsou zaznamenány k měsíci červnu 2017 na stránkách České správy sociálního zabezpečení.