"Závadu jsme objevili naproti vrátnici u nemocnice," hlásili technici v modrých montérkách, pohybující se po nemocničním areálu. "Postupně už vodovodní řad manipulujeme a voda poteče," dodali se zjevnou úlevou. "Mohlo to trvat déle, je fajn, že jsme problém našli poměrně rychle," uzavřeli.

Tomuto momentu předcházela však řada nevyhnutelných opatření. Nemocnice musela být napojena na jednu z náhradních vodovodních větví. Základní škola kpt. Jaroše musela řešit, co s dětmi. "První stupeň jsme poslali do kina, naštěstí nám tam vyšli vstříc a promítnou dětem film. Žáky druhého stupně jsme pustili domů a dali jim i na zítřek ředitelské volno," hlásil jeden z pedagogů školy. "To je paráda, vyfasovali jsme dva dny prázdnin," volali školáci a mířili s pekáči na kopec. Učitelé museli obvolat skoro všechny rodiče. "Bylo to náročné ráno. A teď zase budeme muset oznámit, že zítřejší ředitelské volno zrušíme," konstatovali, když se z kohoutků začala voda řinout.

Problémy měla i mateřská škola v Gorkého ulici. "Přivezli nám několik barelů, abychom měli vodu na vaření i na splachování WC. Jeden den to vydržíme, další by byl problém," komentovala situaci ředitelka zařízení Miroslava Babková. Balená voda v kryblické samoobsluze šla v panice na odbyt tak zběsile, že vedoucí David Fridrich nakonec přemluvil dodavatele v Nymburce, aby mu další plato dovezli ještě dnes. Vše dobře dopadlo. I když neplánovaně si tak celá Kryblice v praxi vyzkoušela nácvik na "takový malý blackout."