Královédvorští zastupitelé i lékaři z regionu mají strach o osud nemocnice ve Dvoře Králové. Kraj sice v minulém volebním období přislíbil městu výstavbu nových operačních sálů, současné vedení však s investicí za zhruba 90 milionů korun váhá. Zpracovává studii, která hodnotí alternativní možnosti přestavby sálů současných.

Tento nápad se však Dvorákům nezamlouvá. Bojí se utlumení péče i odlivu zdravotnického personálu.

„Nemocnice je v dobré kondici. Ale pokud začneme přestavovat současné sály, péči dost možná neudržíme. Její chod bude při nejmenším omezený,“ řekl starosta Dvora Králové Jan Jarolím.

Vášnivou debatu zainteresované strany vedou delší dobu. Před časem Dvůr Králové vyvolal schůzku s hejtmanem, na níž mu vedení města, společně s personálem nemocnice, vysvětlovalo situaci. Výrazně se protáhlo i poslední zasedání krajského zastupitelstva. Na něm mimořádně vystoupili i poslanci Pavel Plzák a Jiří Štětina nebo senátor Jiří Hlavatý.

Oblastní nemocnice Trutnov
Špitál v Trutnově projde úpravami

„Bojím se, že stavba nových operačních sálů ve dvorské nemocnici je ohrožená. Proto mám vážnou obavu o dostupnost zdravotnictví v kraji,“ řekl třeba Pavel Plzák. Ten pracuje jako lékař v sousedním Trutnově. „Nedovedu si představit, že naše operační sály pojmou i pacienty ze Dvora Králové. Už tak jsou vytížené příliš,“ dodal.

Hejman Jiří Štěpán a jeho zdravotnický náměstek Aleš Cabicar přitom ujistili, že jde pouze o získání alternativy k nástavbě nad novými laboratořemi. „Je okolo toho velká hysterie. My přitom jen chceme jinou variantu. Nemocnici nezavíráme, ani neomezujeme,“ zdůraznil Štěpán.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger pak upozornil, že zdravotnictví musí ctít trendy současné medicíny. „Musíme si uvědomit, že dnes se za rozumnou vzdálenost mezi nemocnicemi bere 50 kilometrů a obslužnost má být okolo 150 tisíc lidí. To dvorská nemocnice splňuje jen na oddělení urologie,“ řekl Leoš Heger, který je krajským zastupitelem.

Náměstek pro zdravotnictví přiznal, že kraj chce jít prioritně cestou rozvoje bývalých okresních nemocnic. „My ale se Dvorem Králové počítáme, hledáme jen optimálnější variantu pro investici. Říjnové zasedání krajského zastupitelstva rozhodne, jak budeme pokračovat,“ řekl Aleš Cabicar. „Třeba i studie řekne, že bude výhodnější postavit nové sály,“ dodal.

„Rozumím, že kraj potřebuje alternativu. Ne vždy je ale ekonomicky zajímavější varianta lepší. Může mít v důsledku fatální následky,“ vyjádřil se královédvorský starosta Jan Jarolím.

90. výročí

Královédvorská nemocnice byla postavená v roce 1927. Právě v současných dnech slaví 90. výročí fungování. Součástí Královéhradeckého zdravotnického holdingu je od roku 2009.