Kritický úvodní týden má za sebou mládě nosorožce dvourohého, které se narodilo v Zoo Dvůr Králové. Je třetím letošním přírůstkem do největší evropské skupiny chované v zoologických zahradách. Celkem v místní populaci žije už sedmnáct nosorožců dvourohých, jejichž populace patří k nejohroženějším na světě.

Konečně samička. Zahrada slaví narození nosorožce

Dvorská zoo přivítala minulý týden třetí letošní mládě nosorožce dvourohého. Po dvou samcích, kteří se narodili v červnu tohoto roku, se tentokrát ošetřovatelé dočkali samičky. Na svět přišla 12. října ve 23.42 hodin.

KONEČNĚ SAMIČKA

Matkou se stala osmnáctiletá samice Jola. „Porod zvládla zcela bez zásahu ošetřovatelů a stala se tak trojnásobnou matkou. Mládě se ale narodilo s nižší hmotností než obvykle, proto jsme se ho hned po porodu ujali, abychom zkontrolovali jeho zdravotní stav," popsal porod kurátor nosorožců Jiří Hrubý. „Menší velikost mláděti neumožňuje sát od matky mléko. I přes velkou snahu zatím nedosáhne na matčin struk. Mládě proto krmí naši ošetřovatelé, a to přibližně osmkrát až desetkrát denně. Malá samička je bystrá a na podávanou lahev ihned správně reaguje. Věříme, že jakmile povyroste, začne ji krmit matka," doplnil Hrubý.

Otcem nového přírůstku je dvacetiletý samec Mweru. Ten v dvorské zoo zplodil už čtyři mláďata.

SLAVNÍ CHOVATELÉ

Zoo ve Dvoře Králové patří v oblasti odchovů vzácných nosorožců dvourohých k nejslavnějším zahradám na světě vůbec. I s nejnovějším přírůstkem se tu už narodilo celkem 44 mláďat.

Důležitým faktem ve fungování zahrady je ale fakt, že se jí soustavně daří v zajetí narozené nosorožce vracet také zpět do přirozeného prostředí. Naposledy letos v létě převezla do Tanzanie samici Elišku, která se ve Dvoře Králové narodila v roce 2012.

Podle zpráv zahrady se Elišce v přísně střežené rezervaci Mkomazi daří. Postupně si na nové africké prostředí bez větších problémů zvyká.
Ošetřovatelé ji, i díky dobře probíhající aklimatizaci, nedávno vypustili do většího výběhu. V oblasti o velikosti desítek hektarů přechází na přirozenou stravu a seznamuje se s místními rostlinami a dalšími živočichy.