S úmyslem posunout zdravotnickou péči na horách o další stupeň a zrychlit bezprostřední péči o zraněné lyžaře zavedla Nemocnice Vrchlabí novátorskou metodu na českých sjezdovkách. Na těch špindlerovských od února potkáte každý den medical patroly. Pokud se vám přihodí úraz, můžete si být jistí, že rychle zasáhnou a ve spolupráci s Horskou službou budete mít maximální péči.

V AMERICE MAJÍ POD SVAHEM I PORODNICI

„Při závažnějších poraněních je absolutně nejdůležitější první, přednemocniční péče. Čím dříve a rychleji ji zraněný dostane, tím větší je pravděpodobnost, že poškození se objeví v menším rozsahu. Když se nezasáhne v prvních minutách, riziko poškození organismu významně roste.

Pomoc přichází rychle, koordinovaně a účinně," vysvětlil Luděk Pelikán, šéf Penta Hospitals, která je vlastníkem Nemocnice Vrchlabí.

MEDICAL PATROLA. Jiří Šedivý (vlevo) a Štěpán Klampfl úřadují jako zdravotnická hlídka na sjezdovce.Zdroj: DENÍK/Jan Braun

MEDICAL PATROLA. Jiří Šedivý (vlevo) a Štěpán Klampfl úřadují jako zdravotnická hlídka na sjezdovce.

Zavedení medical patrol byl jeho nápad, inspiraci našel v USA. „Díval jsem se, jak se to dělá ve světě. Ve Vailu v Rocky Mountains v 70. letech, v době lyžařského boomu, začal jeden doktor tak, že si udělal při svahu ambulanci a ošetřoval hned lyžaře, kteří se tam zranili. Dnes je tam víceúčelová nemocnice, dokonce i s porodnicí pro celé vailské údolí," prozradil zdroj inspirace. „Není to tedy žádný náš originální nápad a nová raketová věda, ale idea ze zahraničí," dodal.

KONZULTACE S ONDŘEJEM BANKEM

Situaci ohledně zavedení zdravotnických hlídek přímo na českých sjezdovkách konzultoval i s Ondřejem Bankem, který v loňském roce zakončil lyžařskou kariéru, provázenou vedle úspěchů také řadou úrazů a zranění. „Zrovna on toho zažil na svazích opravdu dost," připomenul Bankovy krkolomné pády.

„Zásadní princip je, že do nemocnice transportujete člověka, který už má za sebou prvotní ošetření. Úkolem patroly je rychle se o něj postarat," pokračoval ředitel Penta Hospitals. Proč si vybral jako první místo pro zavedení patrol zrovna Špindlerův Mlýn, je nasnadě. „Špindl je největší lyžařské středisko v Čechách, naše nemocnice je kousek. Takže je to logické spojení," odpověděl.

PATROLY OHLÍDAJÍ I BIKERY V LÉTĚ

Medical patroly chce zavést i v letním období. „V létě výrazně přibývá úrazů, především bikerů. Adrenalinové záležitosti se rozšiřují a procento zranění stoupá," řekl Luděk Pelikán.

Pro úspěšné fungování projektu medical patrol označil jako klíčové dvě záležitosti. „Kooperaci a synchronizaci s Horskou službou. A zkolaudování medical pointu, zdravotnické ambulance vybudované přímo pod sjezdovkou," uvedl.

KAŽDÁ MINUTA JE DOBRÁ

O tom, že zdravotnické hlídky mají své opodstatnění, se už stihli přesvědčit její přímí aktéři. „Jedna slečna se srazila s lyžařem, měla těžký otřes mozku, byla převezena do vrchlabské nemocnice. Týden poté nás vyhledali rodiče a děkovali nám," vybral jeden z případů Štěpán Klampfl. „Každá minuta je dobrá. Jezdíme po sjezdovkách po dvojicích a monitorujeme situaci. Jakmile vidíme problém, hned tam vyrážíme. Snažíme se být tam, kde je nejvíc lidí a tedy největší pravděpodobnost úrazů," doplnil Jiří Šedivý s tím, že nejčastější bývají úrazy hlavy, hrudníku a vnitřní poranění.

„Lyže jsou rychlejší, lidí na sjezdovkách přibývá a počet úrazů roste," konstatoval. „Nejhorší je, když někdo vyrazí lyžovat bez přilby. To už je nezodpovědnost. Rychlé lyže a bez helmy, to prostě nesmí být," zdůraznil.

Zdravotníci na lyžích působí na svazích rovněž jako mentoři. „Pomáháme lyžařům, kteří přecenili síly a potřebují pomoc. Dbáme i na bezpečnost lyžařských školek. Děláme jim doprovod, kontrolujeme, aby do nich nevlítnul jiný lyžař, pomáháme jim na lanovce," poukázal na další pozitivní faktor medical patrol Štěpán Klampfl.