Neutichající výtky a nejasnosti, které se týkají připravované přestavby, respektive výstavby domů na úpickém náměstí T. G. Masaryka za desítky milionů korun, právě ty donutily reagovat vedení Úpice. Občané se mohou těšit na speciální veřejnou prezentaci, díky které mají získat větší přehled o tom, kam poputují peníze z městského rozpočtu. Lidé se mohou detailně seznámit s kompletními plány na opozicí kritizovaný projekt.

„Stále se setkáváme s tím, že lidé nejsou o investici dostatečně informovaní. Chtěli bychom ji proto představit veřejnosti a zároveň si poslechnout názory lidí," pozval prostřednictvím místní kabelové televize místostarosta Úpice Karel Šklíba. Připomněl, že město o rekonstrukci uvažuje už od roku 2001.

První z domů už v minulých měsících z náměstí zmizel. Technické služby provedly jeho demolici. Společně s přestavbou sousedního objektu má v Úpici vzniknout nový komplex s moderními prostory. Cena za úpravu historického náměstí se má pohybovat v rozmezí tří až čtyř desítek milionů korun. Městu s financováním vypomůže úvěr na desetileté období.

Zastupitelé seznámí občany s přestavbou úpických domů

V rekonstruovaných prostorách má vyrůst depozitář pro úpické muzeum, zázemí pro místní spolky či informační centrum. Novou kancelář by tu mohla mít také úpická kabelová televize. Projekt se ovšem opírá o nejtěsnější možnou většinu v zastupitelstvu. Hlasování o jeho záměru na jaře nepodpořil například ani starosta města Jaroslav Hůlek, investici a zřízení úvěru nedoporučil ani finanční výbor.

Veřejná prezentace stavebního záměru na výstavbu a rekonstrukci domů čp. 31 a 32 v Úpici na náměstí je připravena už na příští týden. Lidé se mohou s připravovanou investicí seznámit v úterý 20. září v Městském sále.