Hlubinná těžba byla v Žacléři skončena roku 1992, následovala likvidace dolu zaplňováním volných prostor samotuhnoucí zakládkou. Povrchové objekty se ale podařilo zachránit a v roce 2003 byla založena obecně prospěšná společnost Důl Jan Šverma, jejíž činnost k včerejšímu otevření skanzenu směřovala.

„Je to jedna z dalších atrakcí Královéhradeckého kraje, podporující cestovní ruch. To je naše velká priorita, proto její otevření velmi vítám," řekl na úvod hejtman Lubomír Franc. „Máme 208 kilometrů dlouhou hranici s Polskem a i tento areál může přispět k rozvoji přes-hraniční turistiky. Vůči měřítkům našeho kraje jsou na druhé straně opravdu početná města a oblasti, což pro nás může být velký potenciál," dodal. Na místě také pohotově využil přítomnosti ředitele hořické kamenické školy Josefa Moravce, kterého veřejně pro zdejší skanzen požádal o sochu sv. Barbory, patronky horníků. Ten se nenechal zahanbit a na místě, také veřejně, slíbil, že socha bude.

„Každý skanzen, ať je zaměřený na cokoliv, zachycuje určitou etapu rozvoje společnosti v daném regionu. A chtěl bych obzvláště zde připomenout, že hnacím motorem jakékoliv společnosti byly suroviny. Proto máme dobu kamennou, bronzovou i železnou. Nastávající století je dobou informatiky, kde zase rozhodují suroviny nazývané prvky vzácných zemin," upozornil děkan hornicko – geologické fakulty Vladimír Slivka. „Mluvím o tom proto, že je téměř naší povinností nechat tady vzpomínku na to, co tu probíhalo již od 16. století. A možná do budoucnosti i trochu motivace k dokopání těch 75 milionů tun uhlí, které jsou pod námi," dodal.

Bohatá historie

Areál je poslední dochovanou památkou na hlubinné uhelné hornictví ve východních Čechách, které je písemně dokumentováno již od 16. století. Komplexy budov těžních souborů jam Jan a Julie jsou prohlášeny kulturními památkami. Ve strojovnách těžních strojů a v šachetních budovách je vytvořena expozice, která plně ukazuje pohyb důlních vozů na povrchu bývalého dolu, dále je k vidění expozice starých důlních map, paleontologických nálezů, ale i fotodokumentace z minulého provozu dolu. K expozici rovněž patří možnost prohlídky časti jámy Julie, větracího kanálu a zařízení ventilátorovny, dále i vyhlídky na panorama Krkonoš a Královeckého Špičáku z těžní věže jámy Jan.

Návštěva skanzenu

• expozice Hornického skanzenu budou otevřeny celoročně. Protože jsou prováděny v činném průmyslovém areálu, je vždy nutné mít doprovod.
• vstup do těžní věže a podzemí není pro děti do 10 let z bezpečnostních důvodů možný.
• otevřeno je v pondělí až pátek od 9 do 17, o víkendech od 9 do 15 hodin.
• prohlídka expozice včetně těžní věže a podzemí stojí dospělého 100 Kč, děti, studenty a důchodce 60 Kč. Prohlídka bez těžní věže a podzemí 70/40 Kč.