Rozhlednu Žaltman přerostly stromy. Stavbu nové konstrukce zatím brzdí nedostatek finančních prostředků i projektování a vyřizování stavebního povolení.

„Demolici současné rozhledny už máme povolenou. Nebudeme ji ale bourat do doby, než budeme mít připravenou novou. Všechno je závislé na tom, jak rychle bude hotový projekt a kdy seženeme na stavbu dostatečné množství peněz,“ říká starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.

Obec v minulých měsících vypsala sbírku, která ji má pomoci financovat náklady. Na transparentním účtu už se objevilo více než 700 tisíc korun. Celkové náklady se ale šplhají až do výše 3,5 milionů korun.

Výraznou částku ve výši 200 tisíc korun poskytla například obec Radvanice, u jejíž hranice oblíbený turistický cíl stojí. Stejný finanční objem poskytly také sousední Velké Svatoňovice. Rtyně v Podkrkonoší poslala 100 tisíc korun.

„Jsem všemi deseti pro výměnu rozhledny. Na Žaltmanu jsem sám dvakrát do týdne a musím potvrdit, že ten nádherný rozhled na Krkonoše a okolí zmizel. Stromy výhled uzavírají,“ mají malosvatoňovičtí podporu také v předsedovi Svazku obcí Jestřebí hory a rtyňském starostovi Zdeňku Špringrovi.

Hra Čertova mřížka navazuje na fenomén únikových her, avšak týmy nepátrají po tajemstvích a kódech uvnitř místnosti, ale objevují je po celém hradě.
Robot Čenda vtáhne zájemce do nové hry Čertova mřížka

Přispívají ale také soukromí přispěvatelé. Poskytují různé částky. Tisícovku poslal třeba i Petr Andrš. „Konečně. Rozhledna je nejen nízká, ale i nebezpečná,“ připsal ke transparentnímu účtu. „Ještě nám chybí hodně peněz. Plánujeme proto oslovit například Královéhradecký kraj, který by nám s financováním mohl pomoci,“ říká Provazník.

Rozhlednu Žaltman na stejnojmenném vrcholu Jestřebích hor svépomocnou prací postavili nadšenci z TJ Baník přesně před 50 lety. Nabízela výhledy do okolních obcí, ale i na Krkonoše, Orlické hory, přehradu Rozkoš a Královédvorsko. Přerostly ji však okolní stromy a v současnosti odsud není vidět nikam.

Malé Svatoňovice chtějí konstrukci rozhledny vyměnit. Stávající ocelovou má nahradit nová, podstatně vyšší. Místo deseti metrů má měřit hned pětadvacet.

Výměně rozhledny nahrává i její fyzická kondice. Na ocelové konstrukci už často svítí rez.

„Chtěli bychom mít hotovo co nejdříve. Ale musíme teď čekat na povolení. Reálné mi přijde, že stavbu zahájíme příští rok,“ řekl Vladimír Provazník, malosvatoňovický starosta.