O to, zda jsou objekty zabezpečeny proti krádežím, se zajímá také policie. Například v uplynulých dnech muži zákona provedli preventivně bezpečnostní akci, při které prohlíželi zajištění rekreačních objektů v okolí Velkého Vřešťova a obce Mostek. „U více než šedesáti objektů nezjistili policisté z tohoto hlediska žádné závady. Chalupy byly řádně zabezpečené a ani kolem nemovitostí se nenacházelo nářadí, které by napomohlo nezvaným hostům k překonání překážky, kterou je rekreační objekt zajištěn," konstatoval policejní mluvčí Udo Ertner. Hlídky na každou ze zkontrolovaných nemovitostí zavěsily štítek o provedené kontrole.

Nejen dveře od rekreačních chat, ale také byty mohou lidé zabezpečit, hlavně mechanicky. A to klasickou vložkou do zámku a bezpečnostním štítem. „Nejlevnější verze vyjde na 445, respektive 1200 korun. Ve třetí bezpečnostní třídě už stojí vložka od 800 do 1000 korun," informovala Jitka Valentová, majitelka výrobny klíčů v Trutnově.

Zároveň upozornila, že některé pojišťovny vyžadují na dveřích bytů i další přídavný zámek, který vyjde na 700 korun, a kvalitní kryt proti odvrtání i rozlomení. Ten stojí zhruba 2000 korun. „Celkově se dá spočítat, že zabezpečení klasického panelákového bytu lze pořídit zhruba za pět tisícovek," konstatovala Jitka Valentová. Dodala, že mnozí majitelé rekreačních objektů volí pro bezpečí stejný postup.