Skupina mladých nadšenců pomohla odbahnit významnou tůň pro obojživelníky, nacházející se při okraji přírodní rezervace Bažantník u Sedmihorek.
Cílem dobrovolníků bylo zlepšení podmínek pro tamější ohrožené vodní živočichy.

Již od sobotního dopoledne bylo v podmáčené bažině pod hruboskalským skalním městem živo. Dobrovolníci, vybaveni rýči, motykami a pilkami, se pustili do práce.

Likvidovali také náletové dřeviny

Tůň, kterou se chystali obnovit, již přestávala plnit svoji funkci. Byla zanesena usazeninami, rozkládajícími se listy z blízkého lesa, a také začala zarůstat náletovými dřevinami. Tomu mladí lidé udělali přítrž.

První na řadu přišlo likvidování náletů, aby se vodní plocha prosvětlila a mohla být dostatečně prohřívána slunečními paprsky. Nebylo snadné se do zdejšího močálu pořádně dostat. Silná vrstva bahna působila značné obtíže. Mnohokrát se stalo, že některý z dobrovolníků zapadl do bažiny až po vrchní okraj svých holinek a nemohl se z ní dostat. „Kluci, pojďte mě vytáhnout, ať tu nezůstanu až do noci," volala nedobrovolně uvězněná Dáša Papáčková a ostatní přiskočili a už ji tahali z mazlavého bahna.

Vyřezané silnější nálety stromů či větve položené na hladinu tůně zajišťovaly vstup do jejího nitra. Působily zde jako lávky, po kterých bylo možné usazeniny dolovat i ze vzdálenějších míst od okraje tůně. Těžké bahno nasycené vodou bylo pomocí motyk a rýčů dopravováno na okraje, kde z nich parta nadšenců budovala pozvolný břeh. Z některých částí bylo nutné usazeniny distribuovat pomocí plastových kbelíků. Chvílemi to vypadalo, že se dobrovolníci najednou ocitli na rýžovém poli v daleké Asii.

Lepšící se podmínky pro obojživelníky a další živočichy dodávaly dobrovolníkům sílu do další práce. „To bahno je příšerně těžké," lamentovala Eva Saganová a již plnila další kbelík, který vzápětí putoval na břeh.

Bojují za lepší a přístupnou krajinu

Namáhavou práci již brzy začali oceňovat první živočichové. „Podívejte na toho skokana, jak to směřuje do naší nové tůně. Tomu se zde bude náramně líbit," pronesla s potěšením Olga Čermáková.

Obnova této tůně byla zvolena po dohodě se Správou CHKO Český ráj.

Její zástupce Zdeněk Mrkáček navíc přichystal dobrovolníkům zajímavé a poutavé promítání o jedinečnosti Českého ráje, jež bylo oceněno velkým potleskem. Projekt Za rozmanitější a přístupnější krajinu, se kterým mladí nadšenci sami přišli, pomohla realizovat Nadace Vodafone. Další dobrovolnická akce je plánována na květen v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Aleš Rudl