Záplava jiřin, mečíků, růží, ale také bonsají, citrusů, kaktusů, sukulentů, fuchsií a dalších rozmanitých výpěstků láká do Podkrkonoší tisíce návštěvníků.

Speciální škola u hřiště a její přilehlé prostranství se už včera, v první den výstavy, hojně zaplňovaly. Dá se očekávat, že dnes a zítra dojde i na přespolní návštěvnost. Brány se otevřou od osmi hodin. „Jezdíme každý rok, i když je to z Nymburka trochu z ruky. Ale jsme zvyklí na podobnou akci v Lysé nad Labem a objíždíme vše, kde jsou hezké květiny," prohodili při prohlídce expozice mečíků manželé Berkovi. I tento, 38. ročník, má co nabídnout.

A nejsou to zdaleka jen soutěžní exponáty. Lidé okukují, co by mohli pořídit na zahrádky i do bytů. A jak se podle bohaté barevnosti zdá, ani letošní vedra s nabídkou nijak nezacloumala. „Vyberu si tam vždycky. Je to srpnový víkend, na který se pravidelně těším. Letos mě zajímají například nové odrůdy," řekla obyvatelka Trutnova, která vyráží na výstavu dnes ráno. Otevřeno mají do osmnácti hodin, a tak určitě objeví to, co ji zajímá. Již tradičně nesmí Světu květin chybět doprovodná muzika. Dnes dopoledne zahrají trutnovští Kasteláni, po nich přijde na venkovní pódium potěšit posluchače CRC Creedence Revival Czech ze Dvora Králové a zítra si ráno i odpoledne na své přijdou příznivci trutnovského Dua Plecháč. Výstava je soutěžní, pěstitelé i tentokrát povezou domů vavříny vítězství. Za nejlepší gladioly, jiřiny a růže. Trutnov se zahalí nejen do zvuků muziky mnoha žánrů na Open Air Music, ale i do omamné vůně různorodého rostlinstva.