Vrcholoví sportovci mají už svou olympiádu v Brazílii za sebou. Hendikepovaní se tam zase právě chystají, aby si užili svojí paralympiádu. A za sebou už své sportovní výkony mají také senioři, kteří se už po osmé ve čtvrtek sešli v havlovickém sportovním areálu. Olympiáda pro starší a dříve narozené se těší stále většímu zájmu. Mužů i žen v důchodovém věku na Úpicko zajíždí každým rokem více. Osmý ročník opět přetrhal předchozí statistiky.

ČTYŘIADEVADESÁTNICE

„Letos tu máme na tři stovky seniorů z dvaceti obcí a měst Trutnovska a Náchodska. Mám radost, že se díky této akci, za jejímž zrodem stál havlovický patriot Miloslav Tohola, každý dobře baví," podotkl Jan Balcar z obecně prospěšné skupiny MAS Království – Jestřebí hory, jež akci zaštiťuje. „Je dobře, že lidé nesledují v televizi zprávy o uprchlické krizi a že se sejdou a získávají společné zážitky. Právě potkávání starších spoluobčanů z celého regionu je naším pořadatelským cílem. Už několikrát tu došlo k situacím, že se po dlouhých letech potkali kamarádi ze sousedních vesnic, kteří se delší dobu neviděli. Potkali se tu i kamarádky, které o sobě dvacet let nevěděly. Na olympiádu navazují i srazy spolužáků. To mě opravdu těší," doplňuje Jan Balcar za pořadatelský tým.

Nejstarší aktivní účastnice dorazila v letošním roce z Hronova. Věra Nývltová se narodila už v roce 1922, přesto jí životní energii mohli mnozí z mladších účastníků i závidět. „Na soutěže se moc těším. Chodila jsem do Sokola, pak jsem sice přestala, ale na stará kolena jsem zase cvičit začala. V Havlovicích jsem úplně poprvé, ale když vidím, kolik nás tu je, tak je to skvělé," povídala čtyřiadevadesátiletá olympionička před začátkem soutěží.

ČTYŘI DISCIPLÍNY

I na ni, podobně jako na všechny ostatní, čekaly čtyři soutěžní disciplíny. Ženy házely válečkem, muži paličkou. Všichni si pak podle zdravotních možností vyzkoušeli skok do písku, hod tenisovým míčkem a minigolf. „Na olympiádu každoročně přijíždějí i lidé, kteří mohou ze zdravotních důvodů absolvovat třeba jen jednu disciplínu. To ale vůbec nevadí, protože alespoň mají víc času fandit ostatním soutěžícím a popovídat si s vrstevníky," sdělila další z pořadatelů Kateřina Valdová.

Každý z účastníků obdržel při registraci kartičku, kam pořadatelé zapisovali výsledky. Ty ale zůstávaly v pozadí společenského významu akce. O doprovodné vystoupení se při letošním ročníku postarali country tanečníci z Velkých Svatoňovic, tanečnice-pekařky z Hronova a hudební kulisu připravili Zdeněk Hušo s Monikou Novákovou.

„I letos jsme viděli, kolik lidí dokáže bez problémů bavit a přát si sportovní úspěchy. Už nyní za námi návštěvníci chodí a říkají, že za rok přijedou znovu a že už se moc těší. Nicméně pokud to takto půjde dál, budeme muset posílit organizační tým a udělat i nějaké změny na místě, aby se chod Olympiády nikde nezasekl," smál se při dalším nárůstů aktivních účastníků zakladatel Olympiády a donedávna i správce sportovního areálu Miloš Tohola.