„Technický stav objektu byl už nevyhovující, a proto jsme se rozhodli pro jeho zlepšení. Rekonstrukcí prošla střecha i s podkrovím a je tu i nový výtah," řekl krajský radní Josef Dvořák, který je odpovědný za oblast investic.

Při rozsáhlé opravě střechy byla vyměněna dožilá krytina, zatepleny šikmé podhledy, podkroví a větrací otvory, vyměnily se žlaby a osadily nové hromosvody. Celé podkroví bylo navíc zpevněno a zpřístupněno výtahem, aby mohlo sloužit jako skladovací prostor. Došlo také na přestavbu strojovny a úpravu šachty, vyměněna byla samotná technologie výtahu. Požární bezpečnost zvýšila výměna hasicích přístrojů a starších stavebních izolací.

Investice vyšla na 8,4 milionu korun , které poskytl Královéhradecký kraj z Fondu rozvoje a reprodukce, a realizována byla ve druhé polovině loňského roku. „Od rekonstrukce si slibujeme jak zvýšení bezpečnosti klientů domova, tak i úsporu nákladů díky lepšímu zateplení," dodal krajský radní pro oblast sociálních věcí Josef Lukášek. Domov pečuje o 68 klientů, poskytuje tři druhy sociálních služeb a má 47 zaměstnanců.

(njt)