Přelom července a srpna zůstane v myslích milovníků Krkonoš smutným obdobím, kdy vzpomínají na zničenou Petrovku. Bouda shořela 1. srpna před čtyřmi lety. Než vznikne nová, na jejímž vzhledu se již shodli zástupci památkářů s investory z firmy Snowy Chalet, musí se turisté smířit s nepříjemným pohledem na ohořelé torzo.

Cesta od Moravské boudy k Petrovce a státní hranici byla a je frekventovanou hřebenovkou, kterou chtěli po opravě správci Krkonošského národního parku oživit. Turisté, kteří zavítají v Krkonoších na zmíněnou spojnici, narazí v okolí cesty na dřevěné sochy zvířat v životní velikosti.

Opravenou cestu k Petrovce lemuje čtrnáct zvířat ze dřevaPrávě včera se na této trase objevil jelen, kterého tam za účasti novinářů ochranáři Krkonoš instalovali. Sochy jsou vytvořeny z dubového dřeva a mají návštěvníkům připomínat krkonošská zvířata. Třeba srnce, lišku, tetřívka.

„Sochy zvířat jsou umístěné v přirozeném prostředí a ne přímo u cesty, například veverka je v rozsedlině stromu, tetřívek je na větvi a jelen vykukuje za stromem," vysvětloval včera novinářům mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. Upozornil, že na trase se ještě objeví sochy sluky a zmije. U cesty budou umístěné také informační panely, které na zvířata upozorní. Lidé mohou k objektům volně dojít, protože skulptury jsou instalované ve třetí zóně a pocestní k nim tak mají bezproblémový přístup. Podle zkušeností správců Krkonoš se turisté s nimi rádi fotí. Nejoblíbenější je prý tetřev