Rekonstrukce několik let prázdné budovy, které hrozil zánik, stála zhruba 18 milionů korun. Novinářům to řekl Jiří Kalenský, ředitel jilemnické nemocnice, která má městskou budovu v nájmu.

„Chtěli bychom tam mít i firemní školku pro 12 až 14 dětí, čekáme jen na schválení zákona," dodal ředitel nemocnice. Budova postavená za první republiky jako hospodářská škola byla kompletně renovována.

Objekt stavbaři zateplili, vyměnili všechna okna i dveře a provedli kompletní vnitřní úpravy. Nové jsou rozvody elektřiny, odpadu i vody a opravené omítky. Podle Kalenského bude třeba ještě za zhruba dva miliony korun dodělat venkovní úpravy, včetně vybudování garáží pro sanitky a dětského hřiště.

Prostory byly za zenitem

Policie se do bývalé polikliniky v areálu nemocnice přestěhovala z bývalé pošty, jež patřila soukromému majiteli. „Prostory byly za svým zenitem. Netěsnící okna, odpadávající omítka, dva záchody pro všechny," popsal stav jilemnický velitel policie Martin Mach. Stěhováním si podle něj výrazně polepšili. „Dostali jsme se do 21. století," poznamenal. Za přínos považuje to, že budou s dalšími organizacemi na jednom místě.

Oceňuje to například i krajský ředitel intervenčního centra pro oběti domácího násilí Ivo Brát. „Policie je náš nejbližší partner. Uvidíme, co to přinese, když budeme na jednom místě," řekl.

Výrazně lepší zázemí má nyní i stanice záchranné služby, jež se stěhovala jen ze sousední budovy. „Nové prostory splňují velmi přísná kritéria z pohledu hygieny i uspořádání," uvedl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hadač. Tato kritéria podle něj zatím splňují jen jiná dvě z 22 výjezdových stanovišť v kraji. „Takto ideální ale jinde nemáme. Výhodou bylo, že se prostory přizpůsobovaly nám, a ne naopak, jak je to obvyklé," konstatoval.

Rekonstrukci budovy zaplatila nemocnice z úvěru a dotace od města. Skoro dva miliony možná přidá i Liberecký kraj.

O podpoře ojedinělého projektu by mělo krajské zastupitelstvo jednat zřejmě v listopadu.