Methylalkohol, hrozba posledních dní, se už dostala až na Semilsko. V úterý okolo jednadvacáté hodiny totiž přijali lékaři Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici šestatřicetiletého muže, kterému se udělalo špatně po vypití několika skleniček rumu.

„Muže, jenž pochází z jedné obce na Jilemnicku, přivezla do naší nemocnice s podezřením na otravu methylalkoholem manželka. Ta nám řekla, že před 24 hodinami vypil pět až šest malých panáků tuzemáku, který před časem koupil v kamenném obchodě. Celý den mu bylo špatně a protože se nelepšil, přivezla ho," potvrdil zprávu ředitel nemocnice Jiří Kalenský. „Lékaři provedli orientační vyšetření a zahájili úkony ke stabilizaci pacienta, aby se jeho organismus očistil. Stav muže se však viditelně stále zhoršoval. Pacient byl oddialyzován a došlo k zahájení léčby lékem na methyl. Nyní je muž v umělém spánku a jeho stav je stále velmi vážný," řekl ředitel ve středu po poledni.

O hospitalizaci otráveného muže ještě před úterní půlnocí nemocnice informovala policii. „Ve středu ráno nemocnice na základě rozborů potvrdila, že se jedná o otravu methylalkoholem," uvedla Vlasta Suchánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Jedná se tak o první potvrzený případ intoxikace methyl-alkoholem na severu Čech.

Policie už ví, že otrávený tuzemák muž zakoupil ve večerce v Lomnici nad Popelkou. Nedopitou lahev s lihovinou policie zajistila od rodinných příslušníků. „Nyní spolupracujeme s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje a s Celním úřadem. Ten provede rozbor lihoviny, kterou muž pil," podotkla Vlasta Suchánková.

Večerku zavřeli

Podle jejích slov je večerka v Lomnici nad Popelkou, v níž muž lahev koupil, v tuto chvíli uzavřená. Ve středu ráno se už ani neotevírala. „Na místě pracují subjekty, které mají co říct k tomu, že tam byl prodán otrávený alkohol," podotkla policejní mluvčí a zároveň opět upozornila na to, že lahev tuzemáku zde muž zakoupil již před měsícem.

V souvislosti s otravou methylalkoholem také policisté ze Semil zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli. „A to pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti," vysvětlila mluvčí.

Policie nadále kontroluje dodržování prohibice u tvrdého alkoholu s obsahem alkoholu od 20 procent „Za posledních 24 hodin policisté zkontrolovali 664 provozoven, stánků a prodejen. Kontroly budou pokračovat i nadále, a to až do odvolání," uvedla Vlasta Suchánková.

Zaměří se na region

Na žádné porušení zatím policie nenarazila, stejně jako kontroloři z Krajské hygienické stanice v Liberci. „Po potvrzení případu otravy methylalkoholem v Libereckém kraji pokračují v kontrolách zaměřených na podezřelé alkoholické nápoje a jejich zdravotní nezávadnost ve všech provozovnách," sdělila mluvčí stanice Zuzana Balašová s tím, že se hygienici, kteří mají při kontrolách na starosti provozovny společného stravování, zaměří nejen na Lomnici nad Popelkou a okolí.