Oficiální zahájení zimní sezony ve Špindlerově Mlýně s otevřením skvostného ledária, start v Harrachově či Mladých Bukách, další kilometry svahů na Černé hoře a v Peci. Druhý prosincový víkend otevírá široké spektrum možností pro spuštění zimních radovánek.

Sobotní SkiOpening v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně nabídne pořádnou zábavu. Bude se natáčet první díl lyžařské reality show České televize, po sjezdovce se roztančí rolby, zpívat k tomu bude Marek Ztracený. Poprvé bude otevřeno Špindlerovské ledárium. Po loňské premiéře, věnované Karlu IV., se můžou návštěvníci u horní stanice lanovky na Pláních zdarma mrknout na výstavu ledových soch spojenou s tématem Čtvero ročních dob od Vivaldiho.

Otvírá se ledárium i areály

Originální sochy z ledu, umístěné v klimatizovaném ledáriu, jsou inspirovány dílem Antonia Vivaldiho Čtvero ročních dob. Italský virtuos složil v 18. století houslové koncerty a věnoval je uměleckému mecenáši Václavovi z Morzinu, který působil i v nedalekém Vrchlabí.

„Loňská premiéra Špindlerovského ledária měla velký úspěch. Návštěvníci k nám nejezdí jen kvůli lyžování, ale vyhledávají i jiné aktivity a zábavu. Ledový klimatizovaný chrám nabízí i kulturní zážitek," řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek. Ledárium bude přístupné denně až do konce března od 11.00 do 15.30 hodin, lidé si ho mohou prohlédnout zdarma. Několikrát ročně bude možné navštívit ledárium i večer, kdy skirareál uspořádá koncerty vážné hudby či jiné akce.

Vůbec poprvé se dnes rozjedou vleky ve skiareálech v Mladých Bukách a Harrachově. V obou se mohou návštěvníci povozit rovněž na zimní bobové dráze. Zítra začínají lyžovat ve Vítkovicích v Krkonoších. Již před týdnem se otevřely lyžařům brány v Malé Úpě. SkiResort Černá hora – Pec zahajoval zimní sezonu jako první, již 12. listopadu, na části sjezdovky Anděl na Černé hoře. Teď už se tam lyžuje i na dalších místech. Dnes se na Černé hoře znovu rozjede nejrychlejší vyhřívaná šestisedačková lanovka s bublinou Hofmanky Express a v Peci odpojitelná čtyřsedačka Zahrádky expresss. „Na Černé hoře se k současně otevřenému Andělu a hornímu úseku Ford Černohorské přidá ještě sjezdovka Zalomená a hlavně Hofmanky. V Peci bude kromě Javoru možné lyžovat i na Smrku, Lyžařské, Zahrádkách a U potoka," upřesnil Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora – Pec.

O dalším víkendu by se mělo začít lyžovat i v areálech Černý Důl, Velká Úpa a také v Rokytnici.

ZIMNÍ SEZONA se rozjíždí, lidé mohou vyrazit do krkonošských skiareálů na lyže i snowboardy.Zdroj: DENÍK/Jan Braun

Jan Braun