V historii havlovického koštu rekordních 648 pálenek a likérů posuzovali v sobotu v tamním Kulturním domě degustátoři.

Vyhodnocovali vzorky, poslané nejen z Trutnovska, ale i z Moravy a Slovenska. Všechny jsou již připravené pro veřejný košt na příští týden. „Počet jsme na letošní ročník odhadovali tak kolem těch šesti set, protože to každoročně narůstá. Na další desátý ročník jsme měli původně ambici tisícovky, ale vzhledem ke starostem, které představovalo letošní dosažené číslo, už víme, že je to nedostupná představa," konstatoval Zdeněk Mencl, duchovní otec Česko-moravského koštu, jehož název se letos změnil na Česko-slovenský. Spokojeností se Mencl netajil. Už příští sobotu budou moci zájemci ochutnat, co dobrého se vypálilo z ovoce. Košt v havlovickém Kulturním domě pořádají spolku Přátelé Českého a Moravského folkloru Hořičky – Křižanov od 13 hodin.

Kdo přijde na košt, neprohloupí

„Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby přijelo co nejvíce lidí. Vzorků je dostatek a každý si tady s námi může užít příjemné odpoledne. Nebude chybět živá muzika, folklor k pálenkám patří. Tentokrát zahraje Hradecká cimbálová muzika, Kostelecká cimbálová muzika, Klapeto z Náchoda a folklorní program zajistí Tragačnice z Kyjova. Ti, kteří jezdí každoročně, vědí, že ochutnají i zvěřinové hody a další přichystané dobroty," zve na sobotní devátý košt Zdeněk Mencl.

Za dvě stovky mohou návštěvníci z památečního pohárku, který jim zůstane, popíjet libovolné vzorky. To, že chutí hruškovic, slivovic, jablkovic, meruňkovic a dalších domácích likérů, specialit a směsí bude přehršel, se ukázalo už při sobotní degustaci. U osmnácti stolů zasedli degustátoři většinou v trojici, výjimkou však nebyly vzhledem k vysokému počtu vzorků a naopak nízkému počtu ochutnávačů ani pouze dvoučlenné týmy. U likérů se do ochutnávek pustily převážně ženy. Mladším degustátorům či ještě nezkušeným koštéřům pomáhali v rozhodování již znalí harcovníci. „Čichněte si, jak na vás působí tenhle vzorek?" Nabídl mi, coby řidičce, alespoň vizuální a čichovou degustaci Štefan Dulík. Čichové buňky pohladila jemná vůně slivovice a dala ihned impuls chuťovým kolegyním. „Vidíte, už na první vjem jde o slivovici kvalitní," pochválil degustátor z Radimova můj soud a vzápětí mi pod nos podsunul pálenku, která mi připomněla odlakovač na nehty. Závan acetonu se nedal nepoznat. U všech stolků se pečlivě ochutnávalo a hodnotilo celé odpoledne. A přidělovaly se samozřejmě zasloužené body.

Nechyběla rada nejpovolanějšího

Kdo si nevěděl rady, pozval hlavního degustátora Jaroslava Provazníka z Kyjova. „Degustování se věnuji sedmnáct roků. Už od prvního ročníku do Havlovic jezdím. Když si nejsou degustátoři jistí, co konkrétnímu vzorku je, zavolají mě," svěřil se Moravan. Prozradil, že za život ochutnal zhruba 19 tisíc vzorků. „Nejradši mám z modrého ovoce slivovici Durancii a pak Williamsovu hrušku," prozradil Jaroslav Provazník.

Bodování vzorků probíhalo anonymně, všechny lahve byly označeny pouze číslicemi. O to napínavěji se soutěž odehrávala do samého konce. A jaké vzorky získaly z padesátibodového hodnocení tituly šampion? Zvítězila slivovice Antonína Horáka ze Svatobořic – Mistřína, dostala 49 bodů. Letos poprvé se udělovaly tituly i odrůdám. Slivovici Durancie: 49 bodů opět patřilo Antonínu Horákovi. Nejlepší hruškovice se 47 a meruňkovice s 48 body pocházejí od Jána Lukáče z Radimova, šampionku v třešňovicích přivezl do Havlovic a 47 bodů získal Ferdinand Hrušecký mladší z Radimova, šampionku ve vínovicích se 47 body má Zlatek Vodička ze Svatobořic – Mistřína. Vavřín si odnáší i pořadatelský Spolek přátel Českého a Moravského folkloru z Hořiček Křižanova za jablkovici s 48 body. Na devátém Česko-Slovenském koštu si v sobotu milovníci domácích pálenek přijdou na své.