„Roubený dřevěný krytý most patří mezi 15 národních kulturních památek v kraji, které jsou v havarijním stavu. Kraj chce pomoci řešit i stav dalších ohrožených památek. Osloví proto starosty, na jejichž území se nacházejí," uvedl hejtman Martin Půta .

„Přestože většina památek je soukromých, tak si myslím, že kraj a obec by měly vyvinou nějakou aktivitu, která by měla směřovat k jejich rekonstrukci," uvedl.

Na seznamu ohrožených památek jsou podle něj například hospodářský dvůr zámku v Zákupech, bývalá vzorkovna vitráží v Okrouhlé nebo clam-gallasovský velkostatek na Grabštejně.

Rychlá obnova se ale podle hejtmana očekávat nedá. „Jsou to památky většinou velkého rozsahu. Bude to o plánování a shánění financí," dodal.

Zatím se nepodařilo shromáždit celou částku ani na obnovu zmíněného obecního mostu v Bystré. Rekonstrukce bude stát 4,85 milionu, což jsou tři roční rozpočty této obce se 120 obyvateli. „Čtyři roky na opravu šetříme," řekl starosta Bystré Lukáš Nesvadba. Našetřen je zhruba milion, kraj přidá 1,2 milionu a přispěje zřejmě i ministerstvo kultury. „Požádáno máme o 2,5 milionu," uvedl starosta. Státní dotace ale bude asi nižší. „V programu záchrany architektonického dědictví je schválen finanční příslib ve výši milion korun," uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Obec vypsala i sbírku, na účtu 4049420389/0800 je zatím 100.000 korun. Chybí tak asi 1,5 milionu. Podle starosty chce obec rekonstrukci zahájit ještě letos. „Dodavatele už máme vybraného," uvedl. Pokud se nepodaří sehnat celou částku, opravu Bystrá zřejmě rozdělí do dvou let. Jinak se dá zvládnout za čtyři měsíce.

Bysterský most věšadlového typu je v kraji ojedinělou stavbou. Další takový pravděpodobně v minulosti v kraji ani nebyl. Pro region byly už od středověku typické kamenné mosty. Krytých dřevěných mostů různých typů je v zemi pouze 19. Most v Bystré je dlouhý 24 metrů. Přes Jizeru ho vybudoval v roce 1922 místní mlynář. Ve špatném stavu jsou hlavní trámy, opravit potřebují věšadla i střecha, podemletý je také pilíř.

V minulosti most se sedlovou střechou žádnou větší rekonstrukci neprodělal. Místní truhláři jen vyměnili jedno věšadlo. Na most mohou jen pěší, zákaz pro auta platí čtyři roky.