Teď už ho má šťastná majitelka. Pomohli hasiči, kteří se v místě sešli, aby zvážili, jestli přece jen neexistuje ještě nějaká možnost záchrany psa. "Dnes odpoledne byl pes nalezen příslušníky HZS Libereckého kraje. Pes dostal ihned napít a byl převezen k veterináři do Turnova, kde již na něho čekala šťastná majitelka. Zvíře bylo samozřejmě zesláblé a unavené, ale nemělo žádné zranění, které by ho ohrožovalo na životě. Hasiči jsou rádi, že se u zásahu neukvapili a nekopali ve štole. Mohli totiž způsobit zával a psovi překazit šanci na záchranu," informovala mluvčí hasičů Liberecka Zdeňka Štrauchová.

Jak dále mluvčí popsala, Border teriér se v liščí noře nacházel od 3. července. Od té doby ho nikdo neviděl a ze spletité nory se ozývalo pouze kňučení. Na místě několik dní po sobě probíhaly výkopové práce, při kterých pomáhala i řada dobrovolníků. Šachty nory však byly spletité a hluboké. Vzhledem k prudkému a nestabilnímu svahu za skálou bylo doporučeno v této činnosti ustat. "Záchranáři se ze všech sil snažili najít prostředky, jak zvířeti pomoci. Vyhlídky však nebyly dobré, při dalším průzkumu zjistili, že je v noře zával, který brání zvířatům místo opustit.

Další možnosti přineslo použití kamery (s 20 metrovým kabelem a monitorem) TV Nova. Pomocí pospojovaných vodovodních trubek, na které hasiči provizorně umístili kabelovou kameru se vzdáleným monitorem, se vytvořila sonda k průzkumu členitého terénu v liščí noře. Pomocí druhé soustavy trubek vytvořili systém pro zachycení kamenů v závalu. Po několika pokusech se podařilo zával v liščí noře rozvalit a průchod ven z nory se uvolnil. Průstup úzkou plazivkou až za její 40 % zalomení zajišťovali nejdrobnější hasiči i dobrovolníci. Po několika dnech, kdy v záchranu již skoro nikdo nedoufal, se z nory začalo ozývat opět kňučení. Navíc se po deštích změnil terén a zvíře se tak zřejmě samo vyhrabalo ven," uzavřela příběh se šťastným koncem Štrauchová.