Jenom procházím. Četla jsem, že je to zadarmo. Tak my půjdeme jinudy.

Výmluv, proč nezaplatit vstupné na sobotní Den lidových řemesel si mladí brigádníci museli vyslechnout bezpočet. Padesátikoruna za celodenní hudební program, samostatnou dětskou scénu a 120 stánků k tomu se prostě některým lidem zdála příliš.

Někdo mlčky, jiný s komentářem

Jiní zase neřekli vůbec nic a prostě šli. „I když jsme je oslovili, žádali, nezastavili a mířili do davu. Těžko s nimi něco pořídit," podotkl jeden z výběrčích, Vítek Gracík. „Většina nakonec zaplatila i když mnozí si štiplavé komentáře neodpustili. Z našeho místa odjeli jen dva motorkáři a dva Poláci," doplnila Lenka Šormová.

Vstupné se na žacléřských řemeslech vybírá jen někdy. „V minulých dvou letech se mi podařil projekt v rámci česko – polské spolupráce a o něco podobného se pokoušíme i na další roky," podotkl starosta Miroslav Vlasák. „Letos ale žádná dotace nebyla, proto jsme přistoupili k výběru 50 korun za dospělé. V porovnání s jinými akcemi podobného rozsahu v regionu je to částka symbolická. Náklady na pořádání převyšují 300 tisíc a vybrané vstupné pomůže pokrýt alespoň část vynaložených prostředků," doplnila jedna z hlavních organizátorek, Eva Rennerová.

Den lidových řemesel 2015Rozumných návštěvníků nakonec bylo mnohem víc než nespokojenců, i když celkově byla návštěvnost proti minulým rokům slabší. Zejména díky velkým vedrům. „Něco jsme prodali, cesta sem nebyla zbytečná. Ale teploměr ve stánku ukazoval 36 stupňů," řekl Marcel Kult z Litomyšle. „Upřímně řečeno, já bych sem v takovém počasí nešla," reálně zhodnotila situaci jeho manželka.

„Vybralo se zhruba 100 tisíc korun, to jsou dva tisíce platících," potvrdil další z organizátorů Marek Gracík. Další lidi ale přišli až po 19. hodině, kdy už byl vstup volný. Především na Banjo Band Ivana Mládka, ohňostroj a kapelu Koneckonců.

Kvůli vedru jen dva zásahy zdravotníků

Vzhledem k počasí byli s průběhem dne řemesel spokojení pracovníci místní organizace Českého červeného kříže. „V souvislosti s teplem jsme měli jen dva zásahy. Jedna paní upadla téměř do bezvědomí, tak jsme volali záchranku a skončila na interně v Trutnově. Druhou jsme vzali do stínu, trochu ochladili, podali pití a pak jsme ji odvezli domů," zhodnotil horkou sobotu předseda David Říha. „Pak už to byla v podstatě jen rutinní práce jako na většině podobných akcí. Holčička si odřela koleno, paní se popálila horkou kávou, po rvačce jsme ošetřovali zraněné oko," doplnil David Říha. A nijak se nedivil nižší návštěvnosti. „Den předtím jsme byli na Dni obce ve Vítězné a lidí přišlo snad o polovinu méně než obvykle. Hodně jich kvůli vedru zůstalo doma. Tady se to obešlo bez kolapsu úplně. ⋌