VYBERTE SI REGION

Pod Sněžkou voněly guláše

Pec pod Sněžkou – Deset druhů gulášů, všechny skvělé a přitom každý úplně jiný. Jeden jemně paprikový, druhý s kari, třetí se sýrem a křenem, další s česnekem nebo cibulkou.

26.9.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Pod Sněžkou voněly guláše

Pod Sněžkou voněly gulášeFoto: DENÍK/Miroslava Jasanská

Tak to všechno jste mohli ochutnat v sobotu dopoledne na parkovišti u Kapličky, kde se konal 5. ročník soutěže Krakonošův guláš. Deset kuchařských týmů nejen z Pece, ale také z Prahy nebo Batňovic se utkalo o pohár starosty města i o cenu diváků. Nechyběli ani kuchaři z Červeného Kostelce, kteří vloni obě soutěže vyhráli.

Během dopoledne předváděli kuchařští mistři, že i v polních podmínkách – v kotli, pod nímž topili dřevem – mohou připravit výborné guláše. V bílém mundúru a s čepicí na hlavě se objevil v týmu Boudy Máma například herec Pavel Nový, jeho kolegové Michal Dlouhý a Tomáš Pavelka zase vypomáhali v družstvu z Jeleních luk.

„Přijeli jsme na pozvání Vráti Říhy, správce Jeleních luk, k němuž jezdím už několik let. Soutěže se ale účastníme poprvé,“ podotkl Dlouhý. Na otázku, zda umí vařit, s úsměvem poznamenal: „Nechci se chválit, ale myslím si, že umím. Navíc herci jsou skvělí kuchaři. Co se týká guláše, přeskočil jsem z klasiky hned na segedín. A na ten jsem specialista.“

To Pavel Nový na sebe prozradil, že už jednu soutěž ve vaření gulášů kdysi vyhrál: „Když jsem byl na vojně v kuchařském kurzu, tak ta končila v Krumlově takovou zkouškou. V polních podmínkách jsme vařili guláš, ale nejprve jsme si museli postavit polní kuchyni a pak jsme teprve vařili. Tenkrát to bylo poprvé a naposledy, co jsem něco vyhrál. Doma mě k vaření žena moc nepouští, protože říká, že se pak musí malovat. Ale na krájení čehokoliv, hlavně cibule, jsem jí dobrý.“

Nejvzdálenějšími účastníky byli kuchaři z Plzeňské restaurace v Obecním domě Praha. „Na takové akci jsme poprvé, připomíná mi to dobu, kdy jsem za mlada vařil na pionýrských táborech. Báli jsme se, že se nám tady nepovede udržet teplotu pod kotlem, ale pálí nás všechno,“ konstatoval Radek Dvořák, podle něhož je na výborném guláši nejdůležitější základ, tedy cibule, maso a koření.

Na ochutnávky se stály dlouhé fronty

Krátce před polednem odstartovala ochutnávka a parkoviště se okamžitě zaplnilo dlouhými frontami lidí, kteří obcházeli jednotlivé soutěžící týmy. A spořádat deset, byť malých porcí guláše, byl pro mnohé vpravdě nadlidský úkol.

„Na soutěž jsme se přijeli podívat poprvé, guláše nám moc chutnají, určitě okusíme všechny druhy,“ řekla v průběhu ochutnávek Jana Čapková z Poděbrad. To Hana Havlová z Litoměřic měla po půli jasno. „Zatím jsem si dala pět druhů a moc mi chutnaly guláše od Bulánka a Enzianu. Na guláši oceňuji nejvíc měkké maso a mám ráda, když je v něm trochu česneku.“

Cenu Jardy Dostálka, tedy ocenění veřejnosti, nakonec získali právě kuchaři z restaurace Enzian. Putovní pohár peckého starosty si odvezl tým Plzeňské restaurace z Obecního domu Praha.

Během akce si návštěvníci mohli prohlédnout hasičskou techniku a shlédnout ukázku práce horské služby. Nechyběla ani dobrá muzika v podání kapel Šlapeto nebo Michal Tučný Revival.

Autor: Miroslava Kameníková

26.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policisté hledají nebezpečného cyklistu!

Semilsko - Dopravní policisté pátrají po cyklistovi, který zranil dvouletou holčičku.

Auto ve čtvrtek srazilo další dítě

Kuks - Auto srazilo tento týden na východě Čech už druhé dítě. Tentokrát se tak stalo ve čtvrtek ráno mezi Jaroměří a Choustníkovým Hradištěm v úrovni obce Kuks u benzinové čerpací stanice. Dítě je v nemocnici.

Stanislav Šedý z Rokytnice nad Jizerou je řidičem roku

Rokytnice nad Jizerou - Už devátý titul Řidič roku za Liberecký kraj putuje k zaměstnanci společnosti BusLine a.s. Letos zvítězil Stanislav Šedý ze střediska Rokytnice nad Jizerou. O vítězi hlasují cestující prostřednictvím on-line formuláře umístěného na webových stránkách společnosti Korid.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies