„Pozor na led pokrývající vrcholy hor," varuje Horská služba. Podle ní může být turistům nebezpečný. Horští záchranáři během neděle ošetřili minimálně dvě vážně zraněné osoby. Těžkým zraněním skončilo lyžování pro patnáctiletého lyžaře z Polska.

Lyžař si i s helmou těžce zranil hlavu

Poté, co vylétl ze sjezdovky, spadl chlapec ze strmého svahu do lesa a narazil do stromu. Nehoda se stala krátce před osmou při večerním lyžování. „Z dispečinku záchranářů jsme věděli, že je v bezvědomí a silně krvácí. Ihned k němu vyjeli naši členové a cestou nabrali posádku sanitky Rychlé zdravotnické pomoci. Ta shodou okolností právě byla ve Špindlerové Mlýně," uvedl ke večernímu výjezdu Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Na místě záchranáři zjistili, že mladý lyžař i přesto, že měl přilbu, utrpěl velmi těžké poranění hlavy. Kromě toho měli podezření na vnitřní krvácení. Do místa nehody dojeli také hasiči, kteří záchranářům pomohli chlapce vyprostit z lesa. Toho musel transportovat vrtulník do Prahy. „Nehoda se stala na otevřené, upravené a dobře osvětlené sjezdovce. Upozorňuji proto, že lyžaři by měli jezdit tak, aby vše zvládli a nepřeceňovali síly a schopnosti," varoval náčelník Klepš. Horská služba varuje i před ledem, který pokrývá vrchol Sněžky.

Muž se špatně obul a zlomil si nohu

Může být turistům nebezpečný. To se potvrdilo v neděli, když muž ve věku čtyřicet jedna let, mizerně vybavený do horského terénu, uklouzl na Sněžce tak, že si zlomil nohu v bérci.

„O nehodě informovala obsluha lanové dráhy. Záchranáři kvůli lokalizaci zranění vyjeli se zdravotnickým vybavením na Sněžku lanovkou," uvedl Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Kvůli ledovému povrchu nemohli záchranáři zraněného odvézt a zavolali vrtulník. Po chvíli přistál pod vrcholem, zraněného zdravotníci naložili a převezli do nemocničního zařízení. „Podobně nebezpečný povrch může čekat návštěvníky i v jiných místech vrcholů Krkonoš," dodal Pavel Jirsa.