Jako bájný Fénix čeká již tři roky na své vzkříšení Petrova bouda v Krkonoších.

Poslední dny a týdny však naznačují, že nová „Petrovka" již brzy spatří světlo světa. Ne však v podobě jakou měla před vyhořením, ale ve staronovém hávu připomínajícím vzhled boudy na přelomu 19. a 20. století. Právě v těchto dnech probíhají snad závěrečná jednání mezi majitelem chaty, společností Snowy Chalet, a Národním památkovým ústavem.

„V posledních dnech jsme posuzovali návrh oprav projektu. Očekáváme další dialog," uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský.

Dodal, že současný návrh sice není v souladu s doporučeními z předminulého roku, nicméně poradní sbor externích expertů doporučil současný návrh schválit, pokud v něm dojde ještě k několika korekcím.

„Nechceme bazírovat na kompletní kopii, která je z různých důvodů nereálná, avšak je třeba dodat, že současná vize investora je výrazně ukázněnější, než předchozí studie," uvedl Jiří Balský. Dodal, že některé památkáři požadované korekce jsou cíleny k opláštění budovy, či uspořádání vnitřních prostor. Samotnému řediteli Jiřímu Balskému by se líbilo, kdyby nová „Petrovka" začala růst již příští rok.

Jeho přání chce splnit i jednatel společnosti Snowy Chalet Martin Havlík. „Obecně řekněme, že se blížíme k takovému stavu, abychom mohli podat dokumentaci pro stavební povolení na začátku roku 2015. Po jeho získání jsme připraveni zahájit realizaci," uvedl pro Deník Martin Havlík s tím, že další jednání s památkáři očekává v průběhu října.

Také ČTĚTE: Petrovka má stát 100 milionů