Dobrým způsobem, jak se z New Yorku přesunout na jih do Washingtonu D.C., je slavný Amtrak. Expresní vlak jede necelé tři hodiny a cestou nabízí výhled na krajinu a města části východního pobřeží Spojených států, včetně někdejšího hlavního města Philadelphie. Už zmiňovaná Libeskindova Věž svobody, která roste poblíž Ground Zero na dolním Manhattanu, nevypadá přímo na místě nějak nestandardně vysoká. Ve skutečnosti je její silueta, čnící nad ostatní newyorské mrakodrapy, to poslední, co je ze vzdalujícího se New Yorku vidět.

Washington: malé, čisté a klidné město

To první, co je vidět po příjezdu do Washingtonu, je historické nádraží a před ním kopie Zvonu svobody. Cítit je vysoká vzdušná vlhkost a teplota nad 30 °C. Washington leží na úrovni Sicílie a před rozšířením klimatizace tu diplomaté ke mzdě dostávali tropický příplatek. Oproti New Yorku je Washington malé, klidné a čisté město utopené v zeleni. Na první pohled připomíná Vídeň.

Den plný jednání, poté procházka

Série mnoha jednání na ministerstvu zahraničí začíná ráno na odboru pro Rusko, pokračuje na odboru bezpečnostní politiky NATO a Evropské unie a odboru pro transformující se arabské země. Zasedací místnosti jsou bez oken a nejdou v nich mobilní telefony.

Schůzky na ministerstvu zahraničí přerušuje jednání v Pentagonu za řekou Potomac. Tady už mobily rovnou zabavují a zavírají do speciálního boxu. Odpoledne vrcholí schůzkou na odboru evropských a euroasijských věcí opět na ministerstvu zahraničí.

Během dne se řeší obecné vztahy, naše vrtulníková výcviková základna, budoucnost Afghánistánu po roce 2014, nová podoba protiraketové obrany a nakonec i to, co celou dobu viselo ve vzduchu. Možná změna dvoustranné dohody o vzájemné ochraně investic, jejíž současná podoba je pro Česko nevýhodná.

Navečer je čas projít si National Mall, zelenou osu města s památníky. A trochu si připomenout domov, ve Washingtonu právě rozkvétají lípy.

Robin Böhnisch

Pozdravy od krajanů z Nového světa 1.