Město v Českém ráji zatím nebude prodávat volné pozemky v Maškově zahradě, kde od konce minulého roku staví za 175 milionů korun nové koupaliště a zimní stadion.

Připomeňme, že peníze z prodeje pozemků, a to přes 30 milionů, chtělo původně město použít na doplacení této stavby. Místo toho si vezme úvěr. Novinářům to řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Radnice zvažovala, že nabídne k prodeji hektar využitelný pro výstavbu obchodního centra. Většina zastupitelů si ale podle starosty nemyslí, že je vhodná doba k prodeji. „Pozemek může získat na ceně, až bude areál hotový a investoři uvidí, jakou má návštěvnost," uvedl Tomáš Hocke.

Případný prodej proto město zřejmě nechá na dobu, kdy bude sportovně rekreační areál kompletně otevřený.

To by mělo být v létě 2016. Ani pak není jisté, že radnice pozemky nabídne k prodeji. „Je to úžasná rozvojová plocha a budoucnost ukáže, zda by nebylo lepší ji využít na aktivitu, která je bližší využití areálu," řekl starosta. V úvahu podle něj připadají další sportoviště, prodejny sportovních potřeb nebo návštěvnické centrum Českého ráje.

Podle starosty nyní nemusí město prodávat pozemky v Maškově zahradě i díky nízkým úrokům úvěrů. „Půjčit si není drahé," konstatoval. Úrok by mohl být pod dvěma procenty. Radnice si chce ještě letos půjčit 40 milionů korun, z toho 35 milionů využije pro výstavbu venkovního koupaliště, krytého zimního stadionu a doprovodné infrastruktury.

Zbývajících pět milionů z úvěru vydá na zasíťování devíti pozemků na Hruštici pro výstavbu rodinných domů.

Podle starosty nemá město příliš co nabídnout. „Máme jen lokalitu Na Pískách," konstatoval. Očekává, že následným prodejem pozemků na Hruštici by město mohlo získat 1000 až 1250 korun za metr čtverečný. Pozemky bude prodávat v soutěži, podmínkou bude výstavba domu do dvou let.
Město si chce vzít úvěr se splatností na deset let, jeho zadluženost by kvůli němu měla stoupnout na konci letošního roku na 113 milionů korun.⋌