„Na vině je hlavně neskutečná administrativní zátěž. Je to neuvěřitelné, neúnosné. Za celou svoji praxi jsem tohle nezažila. Přecházíme na elektronizaci zdravotnictví. Čeká nás povinnost EET, elektronické psaní receptů. Ale i další úkony, které souvisí s počítačovou technologií, zdržují,“ vysvětluje Naděžda Hartmanová. „Bohužel na další pracoviště už dojíždět nestíhám. Proto budu od září ordinovat pouze ve Rtyni v Podkrkonoší, kde mi navíc pacientů přibývá,“ doplnila.

Hartmanovou v Malých Svatoňovicích neudržela ani úzká spolupráce s tamní radnicí, s níž byly obě strany spokojené. „Snažili jsme se lékařku podporovat co nejdéle, drželi jsme například nízké nájemné,“ lituje starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník. „Je pravda, že stát hází lékařům pod nohy hodně klacků. Paní Hartmanová byla jedna z posledních, která takto pacienty objížděla,“ lituje Provazník.

Třiapadesátiletá lékařka z Podkrkonoší sdělila, že administrativní nároky jsou pro lékaře neúnosné. A především proto jednu z ordinací ruší. „Až čtyřicet procent práce strávím papírováním. Potřebuji dělat medicínu, ne pořád opravovat servery, volat kvůli poruchám systémů a podobně. Je opravdu velký rozdíl v práci, kterou děláme nyní a kterou jsme dělali před lety. Jsme víc úředníci než lékaři,“ vysvětluje Naděžda Hartmanová.

Dětskou ordinaci bude dál provozovat ve Rtyni v Podkrkonoší. Sem za ní dojíždí nejen místní pacienti, ale i lidé třeba z Broumovska.

„Tam lékaři chybí úplně. Dojíždí za mnou rodiny třeba 30 kilometrů. I to je důvod, proč na vesnici v Malých Svatoňovicích končím. Není možné v současné době provozovat dvě ordinace, když navíc musím mít neustále při ruce počítač,“ přiznává Naděžda Hartmanová. Je jednou z posledních lékařek, která provozovala více ordinací. „Myslím, že to potká brzy i ostatní kolegy, kteří takto ještě fungují“ předpovídá. Do Rtyně, kde rozšíří ordinační hodiny, za ní budou moci dojíždět pochopitelně i stávající pacienti z Malých Svatoňovic.

„Určitě budou lidé, kterým tato situace způsobí problémy. Dají se však řešit třeba přivoláním sanitního vozu,“ přemýšlí Vladimír Provazník, starosta Malých Svatoňovic. „Na druhou stranu i jako rodič vím, že mnoho lidí má možnost využívat vlastní automobily. Nemyslím, že by měl pro občany nastat nějaký závažný problém,“ doplnil starosta.

„V Malých Svatoňovicích jsem byla opravdu dlouho. Je to i taková sentimentální otázka. Jezdila jsem tam ráda, nemohu si na nikoho stěžovat. Ale už to nezvládám. Do Rtyně to je šest kilometrů, snad mě lidé pochopí,“ říká Hartmanová. „Dětští lékaři ubývají a stárnou. Všichni ale jedeme na doraz. Pokud papírování bude pořád bobtnat, těžko se situace zlepší,“ myslí si Naděžda Hartmanová.