Jednání se starostkou Harrachova Evou Zbrojovou, hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a dokonce i s předsedou České unie sportu Miroslavem Janstou. Studentka třetího ročníku Anglicko-českého gymnázia v Praze Sabina Nguyenová se pustila do svého projektu Na mamuta, jehož cílem má být záchrana mamutího můstku v Harrachově, kde žije, s ohromnou vervou. Dostala se nejvýš. Doslova. Odměnou se jí stalo prvenství v soutěži Hledá se LEADr., za kterou stojí organizace Člověk v tísni. Je určená lidem ve věku 17-25 let, kteří se chtějí aktivně zapojit do dění ve svém okolí, s cílem motivovat je k zájmu o komunální politiku a občanský aktivismus.

Sabina Nguyen
Osmnáctiletá studentka bojuje za záchranu mamuta

PŘÍŠTÍ ROK BUDE KANDIDOVAT

To se v případě Sabiny naplnilo bezezbytku. V Harrachově výrazně rozhýbala dění kolem tamní dominanty, která v tuto chvíli slouží pouze jako turistická atrakce. Oslovila bezmála tisíc lidí, organizuje besedy se skokanskými osobnostmi na základní škole, na červen chystá charitativní běh v Harrachově ve spolupráci s partnerským městem a další někdejší skokanskou baštou Frenštátem pod Radhoštěm. A plánuje vstup do komunální politiky, příští rok chce kandidovat do městského zastupitelstva. Po maturitě, která ji čeká příští rok, má v úmyslu studovat diplomacii nebo mezinárodní vztahy. „Myslím si, že v mladé generaci je hybná síla, jen je potřeba ji v ní probudit. Doufám, že s týmem dokážeme přesvědčit mnohem více lidí o tom, jak moc je tento můstek důležitý. Věřím, že se k našemu projektu bude postupně připojovat více a více lidí, kteří chtějí změnit dění ve společnosti," říká Sabina.

VÍTĚZNÁ SUPERDEBATA S VÁCLAVEM MORAVCEM

V soutěži Hledá se LEADr. prošla úspěšně šestikolovým sítem, které proselo řady účastníků až k finálovému kolu a Superdebatě s politickým moderátorem Václavem Moravcem. Vítězství jí přineslo 30 tisíc korun na podporu projektu a měsíční stáž v Evropském parlamentu v Bruselu. „Moje snaha o záchranu mamutího můstku tím nekončí, chci být dále aktivní," upozornila. Zatím má třicet tisíc, což je pro obnovu zchátralého můstku kapka v moři. Může se však pochlubit vzácnou energií, s níž se vydává překonat další překážky ve statečném boji.

Sabina Nguyenová při debatěZdroj: Archiv

Žlutí navenek, bílí uvnitř

Sabina Nguyenová se narodila v Jilemnici a žije v Harrachově s rodiči, kteří do Čech přišli v 90. letech z Vietnamu. Na vyhlášení soutěže, pořádané organizací Člověk v tísni, ji přišli dokonce podpořit představitelé vietnamské ambasády. O svém původu hovoří otevřeně a nezdráhá se udělat si z něj srandu. Jak poznamenala v rozhovoru pro seznam.cz, mladí Vietnamci žijící v Čechách si říkají banáni. Žlutí navenek, bílí uvnitř.