Krkonošské středisko ekologické výchovy Rýchorská bouda, které od roku 1976 provozuje Správa národního parku, čeká změna. „V souvislosti s nutností spořit hledáme nájemce, který objekt převezme do užívání," informoval tiskový mluvčí Radek Drahný.Provoz v mínusu

Rýchorská bouda nabízí ubytovací služby s programem zaměřeným na ekologickou výchovu a leží v jedné z nejkrásnějších lokalit východních Krkonoš. Její provoz byl ale v minulých letech dotován částkou od 2,5 do 2,9 milionu korun ročně. Přes všechnu snahu se ztrátu nepodařilo snížit pod 1,9 milionu. A to už park není schopen dále platit. „Důvodem je zejména klesající kupní síla, a tudíž i zájem naší cílové skupiny. Tou jsou zejména děti všech věkových kategorií," vidí jednu z příčin Radek Drahný.

Do října normálně

„Snažili jsme se udělat nabídku co nejatraktivnější, ale nestačí to. Ekonomická bilance sice byla trochu lepší, ale pořád ztrátová. Do října poběží standardní provoz, máme tu nasmlouvané nějaké pobyty, ty se normálně uskuteční. Pak uvidíme," říká dosavadní vedoucí Rýchorské boudy, Roman Lahučký.

Správa KRNAP v současné době hledá nájemce, který by objekt od počátku listopadu převzal. Zájmem je, aby program zaměřený na ekologickou výchovu zůstal zachován. Záleží ale především na postoji nového provozovatele, možnost výrazněji ovlivnit nabídku zřejmě majitel mít nebude.

Stabilní provoz a dobré služby Rýchorské boudy jsou důležité i pro Žacléř a Horní Maršov, odkud na hřeben vyráží množství turistů. Pěšky, na kolech i na běžkách.

„Hovořil jsem o tom s ředitelem parku Janem Hřebačkou a údržbu tras v zimním období si prý budou dávat do podmínek. Ostatně i pro nového provozovatele je důležité, aby se tam lidi dostali. Tak doufám, že s tím snad větší problém nebude. Otázkou je, zda se podaří sehnat kvalitního rolbaře, protože jeho umění je v tomhle případě velmi důležité," říká žacléřský starosta Miroslav Vlasák.

Nejen Rýchorská

Rýchorská bouda není jediným objektem, kterého se úsporná opatření mohou týkat. S představiteli města Jilemnice vedou zástupci národního parku jednání o budoucnosti tamního Krkonošského muzea.

Nutnost šetřit se projeví i na snížení počtu zaměstnanců. „Celkový počet pracovních úvazků, které Správa KRNAP ke konci tohoto roku ušetří, je 24, z toho 13 ukončením pracovního poměru. Zbylých 11 dosáhne důchodového věku a místo nich již nebudeme nabírat nové zaměstnance," sdělil Radek Drahný.