Přilákat turisty v současné době znamená téměř nekonečný přísun nápadů, vylepšení a nových lákadel. A tak už teď v Harrachově znovu ožívá myšlenka na realizaci tratí Singltreku.

Pro všechny a šetrně k přírodě

Pro ty, kteří nemají přesnou představu, pojem vysvětluje projektant stezek Tomáš Kvasnička. „Stezky Singltrek jsou jednostopé, přírodě blízké rekreační stezky pro terénní cyklistiku. Jsou projektovány ve škále odstupňované náročnosti tak, aby byly přístupné nejen nadšeným cyklistům, ale široké veřejnosti, tedy i pro rodiny s dětmi. Aby byly dlouhodobě udržitelné, jsou do terénu umísťovány velmi pečlivě a jejich stavba podléhá přísným vnitřním standardům."

Setkání s veřejností

Pokud někoho téma Singltreku v Harrachově zaujalo, může se dozvědět víc 20. ledna od 17 hodin v hotelu Sklář, kam se dostaví tvůrce projektu Tomáš Kvasnička. Ten bude projekt nejen prezentovat, ale společně s místostarostou Jaroslavem Čechem i odpovídat na dotazy.

V Harrachově Tomáš Kvasnička ze Singltreku, s.r.o. doporučuje nejdříve využít lesní pozemky na Hřebínku a u bývalé rybárny (u ČOV) patřící městu pro vytvoření plnohodnotných krátkých tras. Na rozdíl od svahů Čertovy hory je zde možné začít s přípravou okamžitě. Oproti tomu případná realizace stezek pod lanovkou či v oblasti běžeckých tratí bude vyžadovat další jednání se Správou Krkonošského národního parku, který pozemky spravuje.

Příprava stezek na Hřebínku a u bývalé rybárny by mohla začít rokem 2016. Rychlost realizace bude záležet na tom, kolik se městu podaří získat finančních zdrojů a jestli se do samotné výstavby podaří zapojit i zájemce z řad veřejnosti. První úseky by však mohly stát již letos.

Projekt má podporu města i areálu

„Předtím, než byl Tomáš Kvasnička ze strany města osloven, předcházelo tomu projednání ve Sdružení cestovního ruchu v Harrachově, kde projekt získal podporu všech přítomných včetně Jiřího Krejčího ze Sportovního areálu Harrachov a i sám ředitel KRNAPu Jan Hřebačka, již v minulosti několikrát potvrdil, že takovémuto počinu bude nakloněn," podotkla Lenka Stehlíková, referentka cestovního ruchu.