Za záchranou šestiletého studia na místním gymnáziu stála především aktivita místních podnikatelů v čele s ředitelem Juty Jiřím Hlavatým.

Po změně rozhodnutí kraje ve prospěch gymnázia ale činnost tohoto seskupení nekončí. „Teď teprve začne práce a starosti," komentoval současnou situaci Jiří Hlavatý. Podle něj místní podniky potřebují vzdělané lidi, aby se mohly dál rozvíjet. „Důležité jsou jazyky, zbytek jsme schopni je naučit," dodal Jiří Hlavatý. Ředitel gymnázia Petr Minář na to reagoval: „Od příštího roku chceme specializaci na jazyky otevřít."

To nejdůležitější je ale přilákat dostatek studentů. I tady se ředitel Hlavatý hodlá angažovat. Například v druhé polovinu února se zúčastní s úspěšnými absolventy gymnázia, setkání s veřejností.

„Takováto podpora podnikatelů je vzácná, ceníme si ji. Pro další existenci školy je ale důležitý především zájem samotných studentů o šestileté i čtyřleté studium," uvedl místostarosta Dušan Kubica. Právě problém s naplněností tříd byl podle kraje důvodem plánovaného rušení šestiletého studia. Gymnázium tak musí být stále ve střehu. „Školskou síť je nezbytné přizpůsobovat pokračujícímu poklesu počtu vycházejících žáků," uvedla krajská radní pro školství Táňa Šormová.