Národní památka Hospital Kuks je dosud zahalena, celková rekonstrukce pokračuje podle harmonogramu a investiční akce by měla být dokončena v závěru letošního roku. Příští rok by mohli návštěvníci vstoupit bez jakéhokoliv omezení do celého areálu včetně bylinkové zahrady.

„Některé práce jsou již dokončovány, například vnitřní nádvoří, kde by v nejbližších dnech mělo být v západní a jižní části odstraněno lešení. Zásadně se pokročilo v restaurování cyklu Tance smrti a většina polí je již čitelná. Takže běžný návštěvník při procházení interiérů hospitalu se bude moci seznámit s malířskou výzdobou celé chodby," informoval nás o postupu stavebních prací správce objektu Libor Švec. Pokračuje se také na tvorbě 144 záhonků pro byliny v přilehlé zahradě a v této souvislosti je čeká dobudovat zázemí v hospodářské budově, která dosud sloužila jako restaurace, a obnova skleníků.

Malba v lékárně

„Připravují se komunikace v celém areálu, pracuje se na ohradních zdech, těsně před dokončením jsou střechy. Na severním plášti se dělají fasády, restaurovaly se sochy na fasádě kostela Nejsvětější Trojice. Pro návštěvníka jedna z nejzajímavějších prostor hospitalu je historická lékárna, kde se nyní restauruje stropní malba. Její prohlídka bude ještě lákavější, neboť bude možné spatřit kompletní stropní malbu, která byla doposud částečně zakrytá plátnem," uvedl kastelán. Doplnil, že stejně tak bude restaurována i severní strana boční kaple při kostele Nejsvětější Trojice, kde restaurátoři objevili při svém průzkumu barokní malby.

Rekonstrukce Hospitalu Kuks pokračuje podle harmonogramu a měla by být koncem roku dokončena.

„Díky restaurování původních maleb včetně cyklu Tance smrti návštěvník získá lepší představu o někdejší umělecké výzdobě Kuksu," řekl správce Libor Švec.

V celé ploše areálu se připravují komunikace a i při těchto pracích se občas na něco zajímavého narazí. „V bráně mezi nádvořím a zahradou se objevila původní kamenná dlažba s předchozím prahem. Zajímavý prvek nám tak naznačil, kde byla původní úroveň komunikace," řekl k zajímavému nálezu kastelán.

Několik zdrojů

V minulých dnech navštívil Hospital Kuks předseda vlády Bohuslav Sobotka a jeho revitalizaci označil za pozitivní příklad užitečně využitých evropských prostředků. „Řekl, že se u nás podařilo ve spolupráci státu, kraje a obce skloubit čerpání evropských projektů a evropských prostředků z několika zdrojů," připomněl Libor Švec nedávnou událost na Kuksu. Doplnil, že revitalizace barokního areálu a investice do místní turistické infrastruktury přesáhnou 600 milionů korun, přičemž převážná část je financována z fondů Evropské unie. Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks – Granátové jablko, který se skládá z několika dílčích staveb. Projekt počítá mimo jiné i s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum. Realizace projektu je dílem Národního památkového ústavu.

Opravené cesty

„V rámci revitalizace Kuksu byl již vloni dokončen první projekt oprav místních komunikací v obci a zajištění přístupu ke zdejším atraktivitám. Tato investice se vyšplhala do výše 23 milionů Kč a byla hrazena z Regionálního operačního programu," uvedl starosta Kuksu Jiří Beran. Dodal, že stavební aktivity se týkají i levého břehu řeky Labe, kde spolupracují s partnery Revitalizace Kuks, o.p.s., a soukromými investory.

Jednou z dominant obce je objekt bývalého hostince U velkého slunce, kde kdysi sídlila i základní škola. „Já jsem zde školu ještě vychodil, ale v roce 1990 došlo k jejímu zrušení z důvodu nedostatku žáků. Objekt chátral, ale nyní se jeho nový majitel pustil do rekonstrukce a během dvou let by z něho mohl být opět plnohodnotný hostinec," tolik starosta Beran. Zmínil se ještě o dalších investičních akcích v obci. Například pod záštitou o.p.s. Revitalizace Kuks se opravuje bývalá nábřežní hospůdka U Prďoly, kde by mělo na podzim již dojít ke kolaudaci. Také sousedící bývalá Ježkova vila v rámci jednoho projektu by měla být opravená a připravená na příští sezonu. „Vznikne zde informační centrum a další zázemí pro turisty, které u nás dosud chybělo," uzavřel Jiří Beran.

Vinobraní i trhy

Dodejme, že i přes postupující stavební a rekonstrukční práce se i letos na Kuksu uskuteční 13. září tradiční Vinobraní, stejně tak v prosinci oblíbené Vánoční trhy. Pořadatelé využijí vhodného místa pod hospitalem, na loukách, využijí také uličky a další prostory v obci. Jak zdůraznil starosta Beran, nechtějí zpřetrhat řetěz zavedené tradice obou oblíbených akcí.

(ves)