Podkrkonošská krajina se za poslední rok výrazně proměnila. Z krajin zmizely desítky kubíků dřeva, rozestoupily se výhledy a lidé začali být ohleduplnější ke každému sílícímu větru. „Škody v lesích máme zlikvidované. I když je teď už celkem normální, že stále nějaké stromy padají. Právě v lesích a na cestách jsme zaznamenali největší újmy,“ vzpomíná starostka Brzic na Náchodsku Nelly Kárníková.

Brzická část Proruby se stala jedním ze symbolů ničivé bouře. Těžaři tu trávili dlouhé týdny. „Ukočírovat práce bylo nejtěžší. Dřevo museli z lesa někudy vyvážet a my jsme se nestíhali rozhlížet, aby něco neponičili,“ doplňuje Kárníková.

PREVENCE NEEXISTUJE
„Možná by bylo lepší nevzpomínat. Na obecním majetku je ale snad všechno odstraněné, soukromníci s následky ještě často bojují. Záleží na tom, jak byl kdo pojištěný a jak se mu daří shánět finance,“ říká Jiří Tojnar, starosta Bohuslavic nad Metují. Tady mnohé z domácností během čtvrthodinové smrště přišly o střechu nad hlavou.

Tamní radnice občanům vypomohla díky transparentnímu účtu. Vybrala 400 tisíc korun, které rozdělila mezi postižené.

Podle starosty prý není možné se na tak velkou katastrofu připravit. „Jsem rád, že jsme díky hasičům a jiným dobrovolníkům odstraňování následků zvládli. Nějaká prevence ale v těchto případech moc neexistuje,“ doplňuje Jiří Tojnar.

„U nás by snad jen pomohlo, aby se z lesů už nedělaly monokultury. To jsou věci, o nichž se alespoň dá mluvit,“ myslí si Nelly Kárníková z Brzic.

KRIZOVÁ KARTA
I když všichni starostové potvrzují, že se na přírodní katastrofu tak velkého rozsahu připravit nedá, pod Krkonošemi vznikla alespoň krizová karta. Ta má v budoucnu obcím ulevit při odstraňování následků.

„Lidé zůstávali několik dnů bez elektřiny. Panoval chaos a starostové byli postaveni před situaci, na kterou nebyli připravení. Vlastně nikdo nevěděl, co má dělat. Nikdo dosud nepotřeboval třeba elektrocentrály na čerpání vody,“ vysvětluje Jan Balcar z Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, která vznik karty iniciovala.

„Díky krizové kartě mají starostové i třeba hasiči přehled, jakým vybavením obce disponují. Sousedi si pak mohou vypomoci půjčením materiálu,“ říká Jan Balcar.

Srpnová bouře z roku 2017 poškodila mnohé z domů u Bohuslavic na Náchodsku, v okolí Libňatova či Kohoutova na Trutnovsku zase poškodila na 110 hektarů lesního porostu. Domácnosti zůstávaly až tři dny bez elektřiny.