Již koncem října jejími branami prošla návštěvnice, která dosáhla hranice půl milionu. Naposled zoo tento návštěvnický počet překročila v roce 2009. Poté číslo lidí, kteří si přišli zoo prohlédnout, klesalo až do roku 2012, kdy návštěvnost spadla na 370 tisíc. Propad se podařilo zastavit a návštěvníků každoročně přibývá. V roce 2013 zoo zhlédlo asi 405 tisíc lidí, o rok později to už bylo 464 tisíc.

Ke zvýšené oblibě Zoo Dvůr Králové jako turistického cíle přispělo několik novinek, které představila. „Na jaře se do zoo vrátili hroši, o několik měsíců později otevřela západoafrické městečko Tiébélé, rozšířila ubytovací kapacity v Safari kempu o luxusní stany a na podzim návštěvníkům představila krytou expozici pro nosorožce," uvádějí zástupci zoo.

Právě péče o nosorožce patří v tomto roce k nejsledovanějším momentům zahrady. Však také patří k jejich nejúspěšnějším chovatelům na světě. Letošní rok přinesl do zoo tři nové přírůstky nosorožce dvourohého. Po dvou samcích, kteří se narodili v červnu tohoto roku, se tentokrát ošetřovatelé dočkali samičky. I s nejnovějším přírůstkem se v zoo už narodilo celkem 44 mláďat.

Důležitým faktem ve fungování zahrady je hlavně fakt, že se jí soustavně daří v zajetí narozené nosorožce vracet také zpět do přirozeného prostředí. Naposledy letos v létě převezla do Tanzanie samici Elišku, která se ve Dvoře Králové narodila v roce 2012. Podle zpráv zahrady se Elišce v přísně střežené rezervaci Mkomazi daří.

Královédvorská zoo soustavně bojuje rovněž proti nelegálnímu obchodu s ohroženými zvířaty. V listopadu se ředitel Přemysl Rabas a vedoucí zahraničních projektů Jan Stejskal zúčastnili ve Vietnamu demonstrativního pálení zvířecích ostatků. „Velice oceňujeme, že se vietnamská vláda takto silně a veřejně přihlásila ke spoluodpovědnosti za osud nosorožců. Jedině zvýšením povědomí o tragických důsledcích obchodování s rohovinou a následným omezením poptávky totiž můžeme zajistit nosorožcům bezpečnou budoucnost," uvedl Přemysl Rabas. Novinkou závěru roku a adventního období jsou letos premiérové vánoční trhy. Jejich první část už proběhla o uplynulém víkendu, druhá se uskuteční o tom následujícím. Návštěvníci na nich hlavně poznávají, jak tráví Vánoce Afričané. Trhy, nad nimiž svítí strom baobab, hostí více než stovku prodejců českých a afrických vánočních předmětů, nechybějí ani ukázky klasických řemesel. Svoji práci představují řezbáři, skláři, dráteníci nebo kováři. „Na myšlenku uspořádat vánoční trhy nás přivedla především vysoká obliba vánoční zoo, kterou každoročně navštíví až dvacet tisíc návštěvníků," vysvětlil Přemysl Rabas.