Velká událost se chystá na sobotu do Rudníku. Hejtman Lubomír Franc předá představitelům obce Zlatou stuhu pro Vesnici roku 2016 Královéhradeckého kraje.

Akce se uskuteční v areálu základní školy, kde bude po celý den připraven pestrý program s řadou kulturních vystoupení. V Rudníku dojde v sobotu zároveň k předání všech krajských ocenění, kdy se dostane i na Černý Důl, Batňovice, Velký Vřešťov a Havlovice.

Rudník převezme titul Vesnice roku

„Vítězství v krajském kole soutěže je pro Rudník obrovská čest," zdůrazňuje místostarosta Jiří Stuchlík.

Se získáním prestižního titulu Vesnice roku je spojený nejen postup do celostátního kola, ale také řada organizačních povinností. „Je třeba splnit požadavky vyhlašovatelů, především ministerstva pro místní rozvoj a Královéhradeckého kraje. Jde jednak o náležitosti, které musí ceremoniál splňovat, například hymnu, vlajky, zasedací pořádek a podobně, jednak o přesný harmonogram kvůli časové vytíženosti oficiálních hostů," informuje Stuchlík.

Slavnostní ceremoniál i následný program se uskuteční v areálu základní školy. „Vybrané prostranství bylo třeba připravit tak, aby vyhovovalo jak oficiální části s předáváním ocenění, tak i následnému hudebnímu programu. Kromě toho se v areálu budou prezentovat místní spolky a místní výrobci. Mezi čestnými hosty budou zástupci vyhlašovatelů, tedy ministerstev a kraje v čele s hejtmanem Francem," těší se na vzácnou návštěvu.

„Vzhledem k tomu, že na přípravu jsme měli zhruba měsíc a půl, a s ohledem na probíhající festivalovou sezonu, byl skutečně problém zajistit hudební skupiny pro odpolední a večerní zábavný program. I přesto se nám podařilo získat kromě těles z okolních měst a obcí například písničkáře Václava Koubka nebo pražskou rockovou skupinu Echt!," přibližuje místostarosta Rudníku sobotní program.

Do 22. ročníku soutěže Vesnice roku v programu obnovy venkova se v Královéhradeckém kraji přihlásilo celkem 32 obcí. Každou, zařazenou do soutěže, navštívila podle zpracovaného harmonogramu v termínu od 13. do 24. června krajská hodnotitelská komise. O této návštěvě byli všichni starostové soutěžících obcí předem informováni. Návštěva každé obce trvala 120 minut.

Délka sobotního programu v Rudníku je naplánována na dvanáct hodin, začíná se v 10.00.

Jan Braun