Zaplněný areál pivovaru Tambor nabídl v pátek návštěvníkům i jedno překvapení. Poprvé se tu lidé dozvěděli o vyhlášení veřejné sbírky na královédvorské kostelní zvony.

Pivovar iniciátor

„Když jsem byl nedávno ve věži kostela sv. Jana Křtitele, všiml jsem si, že tam něco chybí. Zvony. Staly se obětí obou světových válek," vysvětlil první impuls Nasik Kiriakovský, majitel pivovaru Tambor. Spojil se proto s Janem Czekalou, místním farářem, a inicioval veřejnou sbírku na doplnění chybějících zvonů. „Vyhlášení jsme se rozhodli oznámit na oslavě 5. výročí našeho pivovaru," dodal Nasik Kiriakovský. Nebylo to náhodou. Celou slavnost zahájilo ve 12 hodin zvonění kostelních zvonů. Před čtvrtou hodinou dorazil na slavnost v pivovaru farář Jan Czekala, který požehnal novému druhu piva, polotmavé jedenáctce J. Jakoubek. Při té příležitosti zavzpomínal na čas vzniku pivovaru Tambor, kdy žehnal prvnímu z místních piv. Bylo to také jedno z prvních žehnání piva u nás vůbec. "Tehdy nám s hledáním správné modlitby pomáhal nynější kardinál a pražský primas Dominik Duka. Připomněl bych, že zdejší pivo dostal jako dar papež Benedikt," doplnil Jan Czekala.

S novým pivem začala i veřejná sbírka na nové zvony kostelaZa příspěvek odznak

Každý, kdo se chce zapojit do sbírky na zvony, může svůj příspěvek odevzdat v kostele, na faře nebo během církevních akcí. Odměnou mu bude nejen dobrý pocit, že přispěl na městskou památku, ale také odznak s nápisem Nové kostelní zvony – veřejná sbírka 2014. „Hledali jsme možnost, jak sbírku podpořit. Proto jsme nechali vyrobit placky, které dostanou ti, kteří určitou částkou na nové královédvorské zvony přispějí. Je tu prostor pro další místní firmy a podnikatele, kteří nás mohou podobným způsobem následovat," vysvětlil majitel pivovaru Tambor. Jednou z prvních příležitostí, kde si mohou občané placky pořídit a podpořit sbírku, bude Noc kostelů, která se koná ve všech královédvorských kostelech v pátek 23. května.

Historie zvonů ve Dvoře Králové

V současné době uvidí návštěvníci kostela sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové tři zvony: Svatý Jan z roku 1505, váží 30 metráků, Umíráček z roku 1508 s váhou 3 metráky a Poledník (zvaný Čapek), váží 4 metráky, ulit byl v roce 1540.

Na věži byly do 11. prosince 1916 ještě tyto zvony: Dominikal neboli nedělník. Tento zvon zvonil k nedělním mším svatým, vážil 1105 kg, dále Činčálek s váhou 30 kg, Sv. Barbora z roku 1751 a s váhou 76 kg a Sv. Jiří (zvaný Jiříček pro svou malou váhu 13 kg). Ten byl odlit roku 1747 a zavěšen na sanctusové věžičce. Zvony byly odvezeny pro vojenské účely 1. světové války. Jako náhrada za ně byly pořízeny v roce 1933 dva nové zvony: Jednalo se o Božské Srdce Páně – sv. Václav, váha 9 q a Neposkvrněná Panna Maria – sv. Terezie od Ježíška, váha 4 q. Tyto dva zvony padly za oběť 2. světové války.  

Bedřich Machek