Největší hráč na poli, respektive svazích, zimních sportů v Krkonoších i celé České republice představil novinky nadcházející sezóny.

„Díky novému technickému zasněžování můžeme zajistit kvalitnější podmínky pro lyžování," začal s výčtem Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora – Pec.

Po nevydařené loňské zimě tahle zpráva lyžaře zaujme nejvíce, zvlášť když se týká populárních svahů v Peci pod Sněžkou. Do zasněžování tu investice míří po dlouhých 8 letech. „Nově mají zasněžování tři klíčové sjezdovky, které patří k nejoblíbenějším v areálu. Vedle stávajících na Javoru a Hnědém vrchu, které už technickým sněhem disponují, tak letos poprvé mohou počítat s jistotou sněhu i tři nové. Zahrádky, Vysoký svah a přejezdová sjezdovka Lyžařská, mezi horní stanicí Javoru a Vysokým svahem. Ta se z důvodu bezpečnosti dočkala i rozšíření. Technický sníh tak budou mít všechny páteřní sjezdovky skiareálu," doplnila za SkiResort Zina Plchová.

Tunel i časomíra

Jen sníh ale už návštěvníkům nestačí. Chtějí zábavu a zpestření. „V Peci jsme připravili novou trať Funline s klopenými zatáčkami, překážkami a tunelem. Podobné najdete jen ve vybraných alpských střediscích. V Česku je SkiResort jediný, kde lyžaři mohou vyzkoušet i průjezd tunelem," pokračoval Petr Hynek. V Peci a Černém Dole budou k dispozici také dvě nové tratě s časomírou, kde si lyžaři změří aktuální rychlost. „Spolu se třemi tratěmi obřího slalomu se stálou časomírou tak nabídneme pět míst, kde budou moci návštěvníci porovnat své lyžařské schopnosti," připojila Zina Plchová.

Nic ale není zadarmo a třicetimilionová útrata s sebou nese mírné navýšení cen skipasů. Pro dospělého v hlavní sezóně se proti loňsku zvýší o zhruba 5 procent. Stát bude 650 korun.

Největší vliv na cenu mají jak investice letošní, tak předpoklad investic budoucích. Na roky 2015 – 2016 je plánovaná výstavba až 4 lanových drah, roli hraje i kurz české měny k euru. „Technologie, které provozujeme a nakupujeme (rolby, sněžná děla, lanovky), jsou přímo navázané na zahraniční dodavatele. Oslabení koruny Českou národní bankou v roce 2013 se tak u nás projevila zásadně, a to zmiňovaným zdražením vstupů," dodává ředitel Petr Hynek.

Roční posun

Trochu útěchy najdou především rodiny v úpravě věkových kategorií. Za dětské jízdné budou lyžovat i ti, kterým ještě nebylo 12 let (do 11,99 let). Loni to platilo jen do 11 let (10,99). Kromě dětského jízdného se úprava dotkla i mládeže, pro kterou platí juniorské jízdné až do 18 let (do 17,99 let). Děti do 6 let jezdí zdarma.