Členové dnes nejpočetnějšího oddílu v republice (340 členů), kteří navázali na zakladatele skautského a junáckého hnutí ve  městě z roku 1916, požádali zastupitele o individuální finanční dotaci osm set tisíc korun-. Peníze potřebují na koupi ostrova u „Shořalého mlýna". Pozemek, který už léta užívají, je totiž v majetku sokolů. Ti ho získali jako dar od tehdejších soukromých majitelů. Skauti užívají nejen klubovny, ale současně tu pečují i o psy v městském útulku. „Je to dobrá investice do mládeže, ale i do dobré myšlenky", prohlásila Eva Kordová. Podobně uvažovala řada dalších zastupitelů. Ti se shodli především v tom, že koupě je výhodná i pro Turnov. „Ostrov je pro nás velmi cenný. Představuje kus čisté přírody přímo ve městě a to v místě, které je těžko využitelné pro jakoukoliv jinou zástavbu," vysvětlili zástupci skautů. Především však objasnili to, že čím větší finance získají na svůj transparentní účet, tím lépe dopadne i příspěvek od skautského ústředí. Kvůli nákupu pozemku proto například zvýšili i členské příspěvky.

„Je dobře, že ve městě existují mladí lidé, kteří nám dovedou přesně formulovat své požadavky a také jasně a srozumitelně připravit svoji prezentaci", řekl například Daniel Hodík. Někteří zastupitelé vyjádřili obavy, že platbou za pozemek vzniknou nejasnosti kolem dalších finančních příspěvků sokolům, kteří rovněž čerpají dotace na činnost z rozpočtu města a měli by tak podle nich dostat o to méně.

„To je pro mne nepřijatelné. Sokolové nám pozemek dlouhodobě poskytli, v minulosti byli také perzekuováni, a tím bychom jejich organizaci jenom poškodili," reagoval starosta Tomáš Hocke. Sám se kvůli střetu zájmů veškerého rozhodování o dotaci skautům nezúčastnil. Požadovaný příspěvek pak zastupitelé schválili všemi zbývajícími hlasy.

Otakar Grund