Lyžaře budou až do jara vozit nejen do krkonošských areálů v Rokytnici nad Jizerou a Harrachově a středisek v Jizerských horách, ale také do nedalekých Jakušic v Polsku. Novinářům to sdělila Nikola Bradíková ze společnosti BusLine, která pro areály přepravu lyžařů zajišťuje.

Vozy i do Jablonce nad Jizerou

Například rokytnický skibus, který vyjel už o minulém víkendu, bude až do konce března zdarma přepravovat lyžaře. „V hlavní sezoně od 20. prosince do 1. března bude spoj třikrát denně prodloužen i do Jablonce nad Jizerou," řekla Nikola Bradíková.

Dvakrát denně ve středu a ve čtvrtek budou v hlavní sezoně rokytnické skibusy zajíždět až do Harrachova a polských Jakušic. „V případě zájmu i s možností rozšíření," dodala Bradíková. Držitelé skipasů mohou jezdit zdarma, ostatní cestující zaplatí za cestu do Jakušic 30 korun, děti polovinu. Od ledna nasadí BusLine na trasu nové nízkopodlažní autobusy.

Sdružení hoteliérů a skiareálu Harrachov objednalo letos skibusy i pro toto oblíbené krkonošské středisko a jeho okolí. „Pro držitele Harrachov Card bude jezdit zdarma, ostatní cestující zaplatí dvacetikorunu a děti polovinu," doplnila Bradíková. I z Harrachova budou moci zájemci vyjet skibusem až do polských Jakušic. Do Harrachova se navíc dostanou speciálním dálkovým skibusem i lyžaři z Prahy a České Lípy.

Už čtvrtou sezonu zajišťuje BusLine dopravu lyžařů i do Jizerských hor, které jsou oblíbené zejména u běžkařů. Od 25. prosince budou vozit speciální autobusy lyžaře z Jablonce do oblíbených středisek na Severáku a Tanvaldském Špičáku. Jeden pár spojů určený hlavně běžkařům bude zajíždět až na Souš.

Držitelé Jizerky Card mají skibus zdarma, ostatní zaplatí za jízdu 20 korun a děti polovic. „Od 25. prosince bude v provozu i oblíbená zimní víkendová a prázdninová linka MHD 121 z Jablonce na Severák a do Bedřichova," dodala Bradíková.

Nedostatek sněhu střediska limituje

V Libereckém kraji se zatím lyžuje jen v Liberci. Sportovní areál Ještěd zahájil sezonu na zhruba 400 metrů dlouhé sjezdovce F10. Ostatní střediska vleky a lanovky kvůli nedostatku sněhu nepustila.

Teplé počasí a déšť nedovolily dokončit technické zasněžování sjezdovek, přírodního sněhu napadlo jen pár centimetrů.

Třeba v Kořenově Rejdicích nebo v Harrachově předpokládají, že se rozjedou v průběhu týdne, další střediska chtějí provoz zahájit až o víkendu.