Několikakilometrové hřebeny Jestřebích nebo Javořích hor, pohádkové zimní Adršpašsko–teplické skalní město či romantické Broumovské stěny. Krajina Kladského pomezí je v zimních měsících nejen krásná, ale svým reliéfem také vhodná pro běžecké lyžování. A právě lyžování a dalším zimním dobrodružstvím nyní přeje i mrazivé počasí a z nebe se sypající sníh. Navíc už v sobotu vyjedou první skibusy, a to i do sousedního Polska.

Pozvolná stoupání, mírné sjezdy, krásné a daleké rozhledy do kraje – to jsou charakteristické znaky běžeckých stop ve zdejším regionu. Už na začátku prosince vyrazily sněžné skútry, aby upravily první kilometry těchto tratí.

Každoročně se totiž v regionu upravuje téměř tři sta kilometrů běžeckých stop včetně osvětleného tréninkového okruhu v Machově, který je jediným svého druhu v regionu. A co je na těchto tratích ještě zajímavého?

Skibusy zavezou milovníky bílé stopy za dobrodružstvím do Kladského pomezí

„Běžecké tratě v Kladském pomezí jsou unikátní svým propojením, a tak při příznivých sněhových podmínkách mohou běžkaři dojet například z Machova až do Náchoda," říká Zdeněk Špringr, předseda Správní rady destinační společnosti Branka, o.p.s., která zajišťuje ve spolupráci s provozovateli úpravu běžeckých tratí celkem v devíti lokalitách.

„Návaznost mají tratě také na polském území v oblasti národního parku Gór Stolowych a tak se z Polska na běžkách dostanete například do Broumovských stěn nebo přes Bor do Machova," dodává a inspiruje k výletům.

Ke svým sportovním zážitkům je možné využít dvě linky skibusů, které se chystají vyrazit už jen za několik dní. První skibus vyjede v sobotu 7. ledna v 9.00 hodin z Náchoda a pojede přes Červený Kostelec a Úpici do Jestřebích hor, které jsou jedny z nejvíce oblíbených míst pro běžecké lyžování v Kladském pomezí.

Druhá linka vyráží z Náchoda ve 12.15 hodin a sveze zájemce až za hranice s Polskem přes Kudowu Zdrój do Karłówa. „Oba skibusy budou jezdit pouze do konce února, proto neváhejte a vydejte se na lyže a za dalšími zimními dobrodružstvími bez auta," vyzývá Eva Urešová ze společnosti Branka, o.p.s., jež provoz skibusů v Kladském pomezí organizuje a propaguje a zabývá se rozvojem cestovního ruchu ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

Červená linka:

NÁCHOD – HRONOV – ČERVENÝ KOSTELEC – ÚPICE – MALÉ SVATOŇOVICE – ODOLOV

TAM: 9.00 Náchod, aut. st. – 9.10 Velké Poříčí, pošta – 9.20 Hronov, aut. st. – 9.40 Červený Kostelec, aut. st. – 9.50 Rtyně v Podkr., aut. st. – 10.05 Úpice, most II. odboje – 10.15 Malé Svatoňovice, žel. st. 10.25 Odolov, hostinec

ZPÁTKY: 10.30 Odolov, hostinec – 10.40 Malé Svatoňovice, žel. st. – 10.50 Rtyně v Podkr., aut. st. – 11.00 Červený Kostelec, aut. st. – 11.15 Náchod, aut. st.

(reh, eur)