Zatímco celá řada hospodských aktuálně řeší, jak naložit se zákazem kouření v restauracích, Jan Ryba má vyhráno. Svůj podnik Cosmobowling ve Dvoře Králové kuřákům uzavřel už na začátku roku 2016. A po 17 měsících si tento krok nemůže vynachválit.

„V žádném případě nám zákaz kouření neubral na kšeftech. Je pravda, že klientela se nám proměnila, přivítali jsme třeba spoustu rodin s dětmi. Ti, kteří kouřit chtěli, zase lokál změnili. Případně k nám chodí na zahrádku,“ říká majitel královédvorské restaurace Jan Ryba.

Původně se přitom bál. „Je to pro nás risk. Kdo chce vyloženě hulit, půjde jinam. Uvidíme, jestli budeme za několik měsíců prodávat více jídel třeba na úkor alkoholu,“ povídal Ryba v lednu loňského roku.

Teď si však gratuluje. „Neumím si představit, že bychom cigarety k nám do hospody vraceli. Nikdo nesmrdí, tržby neklesly,“ říká. „Je to ale u nás trochu jiné. Máme bowling, jsme zároveň i sportovní zařízení. Ale takové ty čtyřkové hospody opravdu mohou trpět. Takové, kde to je založené vyloženě na pivu, těm to určitě vyhovovat nebude,“ myslí si. „Zvykla si však celá moderní Evropa, zvykneme si i u nás,“ doplňuje Jan Ryba, který má zkušenosti z pohostinství také ze zahraničí. Tři roky totiž pracoval v restauraci v Německu.

Nyní dokonce čeká, že by se mu bývalí štamgasti mohli začít vracet. „Kluci, kteří teď chodili do hospody, kde kouřit mohli, určitě přijdou. Teď nemohou hulit nikde, takže tomu věřím a rád je tady zase uvidím. Je totiž jedno, kde budou chodit kouřit před hospodu,“ usmívá se Jan Ryba. „Uvidíme jenom, co se stane v zimě. To už si jen tak někdo na zahrádku v mrazech nesedne,“ přemítá.