Pomalu se chýlí k závěru první týden, který tráví královédvorští sokolové na svém letním táboře.

V sobotu byl zahájen už 21. pobyt na Ježkově. Tentokrát zde táboří 46 dětí ve věku 6 až 15 let, kterým věnuje svůj čas skoro dvacítka dospělých.

Čeká je pohádka

„Nastal pro nás čas prázdninových dobrodružství, na která se děti těšily a dospělí se usilovně připravovali," uvedla Pavlína Špatenková, jedna z organizátorek tábora.

Mezi tradiční náplň letního pobytu dvorských sokolů patří výpravné celotáborové hry. Náměty hledají autoři nejen v historických událostech, ale také v populárních knížkách. Letošní etapová hra se nazývá Alenka v říši divů a táborníci se potkají se všemi hrdiny známé pohádky.

Vědomosti i kondice

Jednotlivé etapy prověří táborníky nejen z fyzické kondice, ale také z řady vědomostí. Všechno samozřejmě v hávu pohádky Lewise Carrola. „Hned první den se vydali za králíkem, za kterým spadli do nory a dostali se do světa za zrcadlem. Tam je uvítaly obě královny a také Kloboučník," prozradila Špatenková. Za každý úkol získávají děti body, které na konci promění v zajímavou odměnu.

Tábor ale není jenom etapová hra. Na účastníky čekají další soutěže, výuka tábornických dovedností a další zábava. „Nebudou chybět ani táboráky a také vyhlášené ježkovské diskotéky," řekla Špatenková.

Poprvé bez rodičů

Mnohé děti jsou vůbec poprvé z domova od rodičů a musí se naučit vyrovnat se s touto situací. „Dvoutýdenní odloučení naučí děti především větší samostatnosti. Vše ale mají mladí sokolíci o to jednodušší, že jejich táborovými vedoucími jsou cvičitelé, kteří s nimi pracují po celý rok," dodala Špatenková.

Podle reakcí dětí je zřejmé, že si na nepřítomnost táty a mámy už zvykly. Co se na táboře naučily, jim ukáží na závěrečném táboráku pro příbuzné.