Po několikaletém úsilí v oblastní nemocnici nastanou změny. Tento týden přišla z Královéhradeckého kraje pozitivní zpráva.

Kraj totiž právě vyhlásil tendr na výstavbu nových laboratoří. Nemocniční areál tak čekají stavební práce a také stěhování. Stavbu musí investoři rozdělit do tří etap, aby neohrozili péči o pacienty.

V první etapě se vyřeší přestavba objektu oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie, ve druhé stavbaři provedou demolici budovy oddělení klinické biochemie.

Martin Limburský
Martin Limburský: Za mě odbory nemocnici řídit nebudou

Na jejím místě pak vznikne potřebné pracoviště konsolidovaných laboratoří. „Kraj na projekt už dříve vyčlenil 265 milionů korun bez DPH. Stavební práce se odhadují zhruba na 170 milionů korun bez DPH, zbytek z vyčleněných peněz je určen na dodávku zdravotnických technologií,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Kraj tyto prostředky uvolní z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje v odvětví zdravotnictví.

V nově postaveném objektu bude kromě laboratoří navíc zřízeno i transfuzní a hematologické oddělení a přestěhuje se sem také oddělení nukleární medicíny.

Budova G, ve které dosud nukleárka sídlí, se rovněž dočká rekonstrukce. V ní totiž najde umístění ředitelství nemocnice, které se tam ze současných prostor nad laboratořemi přestěhuje. Částečnou rekonstrukcí přitom prochází budova G už nyní. „Jde o nezbytné stavební úpravy stávajícího prostoru přípravy radiofarmak, které dlouhodobě neodpovídají současným legislativním požadavkům.

Investici za zhruba 3 miliony korun včetně DPH směruje nemocnice především do nové vzduchotechniky. Přestože jde o prostory, které jsou v dlouhodobém horizontu plánované pro jiné využití, je současná investice nezbytná. Bez ní by totiž hrozilo reálné ukončení provozu výroby radiofarmak v trutnovské nemocnici,“ vysvětlují zástupci trutnovského špitálu na webových stránkách.

„Hlavní stavební práce v areálu mají začít v prvním pololetí příštího roku, a to v závislosti na průběhu veřejné soutěže. Celý projekt by měl být dokončen nejpozději v roce 2021,“ doplnil radní pro oblast investic Václav Řehoř.