Victor Kugler se narodil ve Vrchlabí. I jeho připomíná výstava Anne Frank: Nechte mě být, jaká jsem, kterou Správa KRNAP v úterý odpoledne otevřela v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí.

Victor Kugler byl etnický Němec a na svoje němectví byl už v mládí velmi hrdý, jak ukazuje například jeho památníček z doby, kdy ve Vrchlabí studoval střední školu. Titulní list památníčku (který je ve sbírkách Anne Frank House v Amsterdamu) i s vlasteneckou básní o tom, jak krásné je být Němcem, je na výstavě rovněž k vidění. Na rozdíl od svých přátel, kteří mu do památníčku zapisovali a kreslili – ať už byli z Vrchlabí, Herlíkovic, Strážného či Jilemnice – nikdy nepodlehl vábničce nacismu a nenávisti k jiným lidem, třeba k Židům.

Kugler se narodil 6. června 1900 ve Vrchlabí na dnešní Krkonošské ulici, v domě naproti Hotelu U Zvonu, svobodné matce Emilii Kugler. Matka se vdala, až když bylo Victorovi devět let. V sedmnácti narukoval k rakouskému námořnictvu, a když byl po necelém roce vojenské služby raněn, vrátil se domů – tehdy už ovšem do německého Duisburgu.

Na přelomu dvacátých a třicátých let začal pracovat ve firmě Opekta, která patřila Otto Frankovi. S ním také na konci roku 1933 opouští Německo a odchází do Amsterdamu. O jeho postoji k nacistickému Německu cosi vypovídá i fakt, že se v roce 1938 vzdal německého občanství a přijal občanství nizozemské.

Když i v okupovaném Nizozemí začaly v roce 1941 platit norimberské protižidovské zákony, je to právě Victor Kugler, na kterého Otto Frank přepisuje svoji firmu. A znovu je to Victor Kugler, spolu s Johannesem Kleimanem, Bep Voskuijl a Miep Gies, kdo od 6. července 1942 do 4. srpna ukrývají v upravené části sídla firmy Opekta, rodinu Frankových, další rodinu Van Pelsových a MUDr. Fritze Pfeffera – německé Židy.

"Výstavou, kterou z většiny připravila Terezínská Iniciativa ve spolupráci s Anne Frank Stichting Amsterdam, chceme připomenout tohoto vrchlabského rodáka a zároveň hrůzy šoa, v níž vyústila absurdní iracionální zášť ´k těm druhým´, kteří ´mohou za všechno naše trápení.´

Victor Kugler byl, spolu se svými kolegy Johannesem Kleimanem, Bep Voskuijl a Miep Gies, v roce 1973 oceněn izraelským památníkem šoa Yad Vashem titulem Spravedlivý mezi národy," komentoval protagonistu výstavy náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar a připomněl, že Victora Kuglera v letošním roce připomnělo také představení Hlas Anne Frankové v podání Miřenky Čechové (Spitfire Company) v Kulturním domě Střelnice na začátku června.

"Ve čtvrtek 14. září odpoledne se, spolu s našimi přáteli ze sdružení SEM Přátelé Herlíkovic, Města Vrchlabí a KD Střelnice, chystáme za přítomnosti Gertjana Broeka, šéfa výzkumu v amsterdamském Anne Frank House, odhalit na Kuglerově rodném domě informační tabuli, která Victora Kuglera bude připomínat," anoncoval Jakub Kašpar. Výstava je v historických domcích přístupná do konce září.  (njt)