Teplo domova v klimatických podmínkách Krkonoš každoročně ukrojí z rodinného rozpočtu nemalou částku. Kdo si topí sám, musí počítat i s náklady na otopnou soustavu. A to při stále přísnějších předpisech není nic levného. Proto jsou dosud v provozu stovky a tisíce starých kotlů, v nichž majitelé často spalují, co jim přijde pod ruku.

Změnit stav, urychlit obměnu a zlepšit kvalitu ovzduší je cílem Kotlíkových dotací. V Libereckém kraji startují dnes, v Královéhradeckém už mají se spuštěním dvoutýdenní zkušenost. A zájem je velký. „Během prvních devíti dnů přišlo 841 žádostí, suma finančních požadavků byla 94,4 milionu korun," informovala Martina Götzová z krajského úřadu.

Své o tom vědí také energetičtí poradci, jejichž služeb bylo a je v mnoha případech třeba. „Stále někdo volá, lidé se snaží využít příležitosti. Bohužel, systém v Libereckém kraji je mnohonásobně komplikovanější než v Hradeckém. Tam stačí jedna stránka a odeslání elektronicky, tady jich je potřeba šest s osobním podáním. Lidé tak organizují noční fronty. Za chvíli jedu do Liberce, zajistil jsem si tam spaní a budu jim pomáhat. Ještě před tím ale musím stihnout všechny žádosti zkompletovat. Máme to jako rodinnou brigádu," potvrdil včera Vladimír Hrouda z Jilemnice, který pomáhá se žádostmi lidem z trutnovského i semilského okresu.

Ani v Hradci se ale podání neobešlo bez prvotních komplikací, úvodní nápor byl příliš velký. „Technické problémy zapříčinilo enormní zatížení dotačního portálu. V ranních hodinách téhož dne se je podařilo vyřešit," připustil Miroslav Mejstřík, vedoucí oddělení dotací.

Staré kotle začnou mizet

Systém elektronického podání žádostí o Kotlíkovou dotaci by už měl fungovat bez problémů. „V případě, že by se přesto vyskytly krátkodobé výpadky systému, doporučujeme žadatelům odhlášení a nové přihlášení, pokud možno s časovým odstupem. Veškeré kroky učiněné při vyplňování projektové žádosti doporučujeme průběžně ukládat," doplnil Miroslav Mejstřík, vedoucí oddělení dotací krajského úřadu Hradec Králové.

Přijde druhá vlna

Aktuálně se v Královéhradeckém kraji rozděluje prvních 100 milionů. „Obyvatelé se však nemusí bát, že by se na ně nedostalo. Po vyčerpání bude plynule vyhlášena další výzva, protože celkem budeme rozdělovat 200 milionů korun. Navíc mohou být některé z evidovaných žádostí vyřazeny pro nesplnění podmínek, postupně se tedy mohou uvolňovat další prostředky," ubezpečil náměstek hejtmana Ondřej Ruml.

Dotace je určená na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. „Celková částka jednotlivých projektů nesmí přesáhnout 150 tisíc. Výše dotace pak závisí na typu nového zařízení, maximálně může být až do výše 127 500 korun. Konkrétně může být proplaceno 70 % v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí, 75 % v případě plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) a 80 % v případě tepelného čerpadla, případně kotle pouze na biomasu. Podpora může být navýšena o 5 % v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla označena jako prioritní území," připomněla základ Kotlíkové dotace Martina Götzová.

Čekají ranní nápor

Co všechno splnit a jak podat přihlášku, se lidé dozvídali na informačních seminářích ve městech i obcích. „Zaplněný Spolkový dům svědčil o velkém zájmu. Kromě pracovnic krajského úřadu byl přítomen i zástupce dodavatelů kotlů, takže přítomní měli i dost prostoru k odborným otázkám. Na padesát účastníků se dozvědělo základní podmínky k žádosti a k čerpání dotace i čeho se vyvarovat," potvrdil starosta Čisté u Horek Ladislav Jiřička.

Žádosti o Kotlíkové dotace začne Liberecký kraj přijímat dnes, letos chce rozdělit 135 milionů. „S ohledem na veliký zájem bude první den podání v mimořádném režimu. Podatelna bude otevřena od 7 hodin ráno, samotná budova a vestibul hodinu před tím," avizovali úředníci.

Zájmu veřejnosti se nelze divit. Novým bičem na lidi, kteří starý kotel do roku 2022 nevymění nebo si doma neváhají zatopit třeba plastovými lahvemi, má totiž být novela zákona o ochraně ovzduší, kterou v prosinci schválila vláda. Ta umožní kontrolu kotle v domácnostech, kde bude existovat podezření na porušení zákona.

Úředník ale do domu nemůže vtrhnout jen tak. Nejdřív majitel dostane písemné upozornění, pokud se však nic nezlepší, na kotel přijde kontrola. Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až 50 tisíc korun.

I kotle na pevná paliva už splňují nejnáročnější emisní třídu

Odborník a technický specialista Jaroslav Morský radí využít kotlíkové dotace a investovat do strojů s automatickým přikládáním. V příštích desetiletích podle něj zcela nahradí většinu kotlů, do kterých je nutné dávat palivo ručně.

Které kotle doporučujete koupit?
Kdo je zvyklý na pevná paliva, tomu doporučuji automatické kotle. Dokazují, že i pevná paliva lze spalovat ekologicky. Na trhu jsou už automatické kotle splňující pátou, tedy nejvyšší emisní třídu.

Jak takový kotel funguje?
Vestavěná řídicí jednotka přesně dávkuje potřebné množství paliva a komora kotle je konstantně udržovaná v optimální provozní teplotě. Vysoká účinnost znamená nižší náklady na palivo při zachování stejného tepelného komfortu. I díky tomu se investice do kotle vrátí za pár let.

Lidé tedy nemusí přikládat?
Automatický kotel vydrží topit bez zásahu uživatele i několik dní.

Zaznamenali jste zvýšený zájem o automatické kotle?
Ano, pro lidi je hlavní pohodlná obsluha topného systému, úsporný provoz a také ekologie.

Mají takové kotle i jinou výhodu než automatické přikládání?
Některé modely může majitel ovládat i pomocí webového rozhraní nebo mobilního telefonu.